Nobakht-IRGC-Summit
تقاطع: به فاصله‌ی یک هفته بعد از کنایه‌های حسن روحانی درباره‌ی فساد در سپاه پاسداران، شماری از وزیران و مقام‌های ارشد دولت او در همایش سالانه فرماندهان و مدیران “قرارگاه خاتم‌الانبیا” شرکت کردند و در سخنرانی‌های خود، این نهاد اقتصادی متعلق به سپاه پاسداران را مورد ستایش قرار دادند. آن‌ها در سخنانی هماهنگ، هرگونه رقابت سپاه با بخش خصوصی را رد کردند.
به گزارش وب‌سایت “سپاه‌نیوز”، ارگان رسمی سپاه پاسداران، بیژن نامدار زنگنه، “وزیر نفت” روز چهارشنبه (۲۶ آذر-۱۷ دسامبر) در سخنان خود در این همایش، با تاکید بر این‌که این قرارگاه را مانند “فرزند خود” می‌داند، گفت در این قرارگاه “کارهای بزرگ و اقدامات موثری” به انجام می‌رسد که “شایسته تقدیر” است.
وی “اندازه” و “کیفیت” فعالیت‌های “قرارگاه خاتم‌الانبیا” را “فراتر از حد بخش خصوصی” توصیف کرد و اظهار داشت که «این قرارگاه هیچ‌گاه رقیب بخش خصوصی نبوده است».
آقای زنگنه از مسوولان این قرارگاه خواست که در راستای توسعه فعالیت‌های خود، “بازارهای جدیدی” هم‌چون عرصه‌های نفت، گاز و پتروشیمی در برخی کشورهای اطراف ایران را نیز مورد توجه قرار دهند.
در همین همایش، محمدباقر نوبخت، “معاون برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی” دولت حسن روحانی، کسانی را که «تصور می‌کنند پتانسیل بزرگ قرارگاه رقیب بخش خصوصی است» افرادی “ناآگاه” یا “مغرض” خواند و گفت: «بنده به عنوان مسوول برنامه‌ریزی کشور با آگاهی عرض می‌کنم به هیچ‌وجه، قرارگاه رقیب بخش خصوصی نیست.»
حمید چیتچیان، “وزیر نیرو” نیز در سخنانی در این همایش، وجود “قرارگاه خاتم‌الانبیا” را “نعمتی” برای کشور توصیف کرد و گفت که این قرارگاه «امروز به کانون جذب، ساماندهی و سازماندهی نیروهای متخصص، کاردان و خدوم تبدیل شده است.»
وی با تاکید بر این‌که «نمی‌توان قرارگاه را رقیب بخش خصوصی دانست»، مدعی شد که “ظرفیت عظیم” آن، “مکملی برای توان فنی و مهندسی بخش خصوصی” است.
علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی نیز به عنوان دیگر سخنران همایش فرماندهان “قرارگاه خاتم‌الانبیا”، از علاقه‌ی “مجلس” برای شنیدن پیشنهادهای قرارگاه در خصوص «جبران کمبود بودجه‌های عمرانی» خبر داد و «از خلق منابع جدید، احیای معادن، و در اختیار گرفتن پروژه‌های نیمه‌تمام به عنوان راهکارهای این مساله نام برد».
محسن رضایی، فرمانده اسبق سپاه و دبیر کنونی “مجمع تشخیص مصلحت نظام” نیز در اظهارات خود، از تشکیل قرارگاه خاتم به عنوان یکی از “تصمیمات استراتژیک” سپاه یاد کرد و خطاب به فرماندهان این قرارگاه گفت: «اجازه ندهید از نجابت شما سوء استفاده شود.»
در این میان، عبادالله عبداللهی، “فرمانده قرارگاه خاتم‌الانبیا” از پیشنهاد این قرارگاه به دولت برای دادن مجوز شناسایی، اکتشاف و استخراج معادن به آن خبر داد و گفت «تنها چیزی که می‌تواند جایگزین نفت شود معادن است».
آقای عبداللهی، شام‌گاه سه‌شنبه (۲۵ آذر) نیز در گفتگویی با شبکه‌ی دوم تلویزیون دولتی ایران -که به مناسبت بیست‌وپنجمین سال تاسیس این قرارگاه انجام شد- گفت که فعالیت‌های قرارگاه «عرصه را برای خارجی‌ها تنگ کرده است».
وی، اجرا و ساخت هر پروژه توسط “قرارگاه خاتم‌الانبیا” را “تیری در قلب دشمن” دانست و مدعی شد که فعالیت‌های این قرارگاه نوعی «چتر ایمنی برای همه پیمان‌کاران فراهم کرده است».
گفتنی است حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی، روز ۱۷ آذرماه در همایش دولتی مبارزه با فساد، انحصار و جمع شدن “مظاهر قدرت” در یک نهاد را “عامل فساد” دانست و گفت: «اگر سرمایه، سایت، روزنامه، خبرگزاری، توپ و امکانات نظامی و دیگر مظاهر قدرت در یک نهاد جمع شود، ابوذر و سلمان هم که باشد، فاسد می‌شود.»
این سخنان که بسیاری مخاطب آن را سپاه پاسداران دانستند، منجر به موضع‌گیری محمدعلی جعفری، فرمانده این ارگان نظامی-امنیتی شد. آقای جعفری، روز سه‌شنبه (۲۵ آذر) در حاشیه‌ی همایش فرماندهان و مدیران “قرارگاه خاتم‌الانبیا” به خبرنگاران گفت که منظور حسن روحانی، سپاه نبوده بلکه اظهاراتش نوعی “توصیه” و “سخنان کلی” بوده است.
وی ضمن تایید وجود «ابهاماتی» در آغاز کار دولت جدید درباره ورود سپاه به عرصه فعالیت‌های اقتصادی، گفت که این ابهامات، «پس از استقرار دولت و با بررسی و ارزیابی طرح‌هایی که انجام شده بود رفع شده است».
فرمانده سپاه افزود: «اکنون خود دولت هم اقرار دارد که قرارگاه سازندگی سپاه ضربه‌های بودجه‌ای و پولی وارده به دولت را می‌گیرد و با توانمندی داخلی پروژه‌ها را جلو می‌برد.»