Rouhani-Putin
تقاطع: درحالی‌که دولت ایالات متحده تهدید کرده که هر دو طرف قرارداد نفتی احتمالی میان دولت‌های روسیه و ایران را مشمول تحریم‌های خود قرار خواهد داد، منابع روسی می‌گویند که این کشور برای بی‌اثر کردن تحریم‌های آمریکا، به دنبال ثبت شرکتی در داخل روسیه است که در بازارهای جهانی فعال نباشد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، ماری هارف، سخنگوی وزارت خارجه امریکا، روز چهارشنبه (۱۳ فروردین-۲ اپریل)، امضای قرارداد فروش روزانه تا ۵۰۰ هزار بشکه نفت ایران به روسیه در مقابل دریافت کالا و خدمات را در “تضاد” با توافقنامه هسته‌ای ژنو بین کشورهای گروه ۵+۱ و جمهوری اسلامی، و هم‌چنین باعث “نگرانی جدی” واشینگتن دانست و هشدار داد که در صورت امضای آن، «تمام افراد و نهادهایی که درگیر این قرارداد و مبادلات مربوط به آن هستند، می‌توانند مشمول تحریم‌های امریکا قرار ‌گیرند».
دیوید کوهن، “معاون وزارت خزانه‌داری ایالات متحده” نیز در همین روز، در سخنانی در یک نشست خبری در سنای امریکا با اشاره به گزارش‌هایی که درباره «یک توافق تجاری قریب‌الوقوع بین روسیه و ایران» منتشر شده، گفت که در صورت امضای این قرارداد، واشینگتن «آماده است تا تحریم‌های خود را علیه هر دو طرف قرارداد اعمال کند».
آقای کوهن افزود: «ما تمایلی به اعمال تحریم علیه نهادها و افراد روسیه نداریم اگر از این قضیه مطمئن نشویم.»
با این وجود، روز جمعه (۱۵ فروردین-۴ اپریل)، روزنامه روسی کامرسانت، به نقل از منابعی در دولت روسیه نوشت که این دولت «در حال بررسی شیوه‌ای جدید برای تحوبل نفت ایران به روسیه از طریق یک شرکت به جای شرکت “روس‌‎نفت”، غول نفتی این کشور است».
این منابع در عین حال گفته‌اند که با توجه به دوری ذخایر نفتی ایران از دریای خزر، «تحویل این مقدار نفت ایران به روسیه با دشواری همراه است و زیربناهای لازم برای چنین کاری آماده نیست».
پیش‌تر در روز چهارشنبه، خبرگزاری “رویترز” از قول برخی مقام‌های ایرانی و روسی گزارش داده بود که دو طرف “گام‌های موثری” برای امضای این قرارداد برداشته‌اند به گونه‌ای که به گفته یکی از مقام‌های روسی، «مسکو تمام مدارک لازم را برای امضای نهایی آن را آماده کرده» و تنها گفتگوهای نهایی بر سر “قیمت نفت” باقی مانده است.
یک منبع آگاه روسی نیز گفته که بر اساس این قرارداد، دولت ایران در مقابل فروش نفت به روسیه از این کشور «فلزات» و «غذا» وارد خواهد کرد و در آن «ادوات و تجهیزات نظامی مطرح نشده است».
رویترز، هم‌چنین، به نقل از یک مقام ایرانی نوشت که قیمت نفت ایران در این قرارداد، کمتر از بهای جهانی خواهد بود و خرید موشک و کمک روسیه برای ساخت دو نیروگاه اتمی در ایران نیز در این قرارداد وارد خواهد شد.
بر اساس این گزارش، در صورت نهایی شدن این قرارداد، روسیه برای مدتی بین دو تا سه سال روزانه ۵۰۰ هزار بشکه نفت از ایران خواهد خرید که می‌تواند ۱۵ تا ۲۰ میلیارد دلار بر درآمدهای نفتی تهران بیفزاید.
در همین ارتباط، مارک دوبویتز، از مرکز “دفاع از دموکراسی‌ها”، با بیان اینکه قرارداد فوق، می‌تواند تا حدودی «فشارهای بین‌المللی بر بخش انرژی جمهوری اسلامی را برطرف کند»، به “رویترز” گفته که امضای این قرارداد این پیام را به سایر کشور‌ها انتقال خواهد داد که دولت ایالات متحده «ریسک دیپلماتیک زیادی برای اعمال هزینه‌ی بی‌توجهی به تحریم‌ها انجام نمی‌دهد».
گفتنی است بر اساس توافق هسته‌ای ژنو، آمریکا و اتحادیه اروپا متعهد شده‌اند که طی شش ماه از آغاز اجرای این توافقنامه، در مقابل اقدامات تهران در توقف برنامه هسته‌ای‌اش، تلاش‌ها برای کاهش بیشتر صادرات نفت خام ایران را متوقف کنند و فروش نفت ایران به مشتریان آسیایی‌اش و ترکیه در سطح حدود یک میلیون بشکه در روز باقی بماند. این سطح کمتر از نیمی سطح از فروش نفت ایران در پایان سال ۲۰۱۱ به شمار می‌آید.
پیش از این، وندی شرمن، “معاون وزیر خارجه آمریکا” در بهمن ماه گذشته در واکنش به انتشار اخبار اولیه در زمینه قرارداد نفتی ایران و روسیه تاکید کرده بود که نهایی شدن این قرارداد «اگر امکان دستیابی به توافق هسته‌ای با ایران را غیرممکن نسازد دست کم آن را بسیار مشکل خواهد ساخت».