محمود صادقی: در پرونده ترورهای هستهای ۵۳ فرد بیگناه بازداشت شدند
محمود صادقی، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی خبر داده است که وزارت اطلاعات ایران در سال ۹۱، ۵۳ نفر را بابت پرونده ترور دانشمندان هستهای بازداشت کرده و پس از «احراز بیگناهی» آنها، ۴ میلیارد تومان بابت جبران خسارت به این افراد پرداخت شده است.
آقای صادقی این اظهارات را در اکانت توییتر خودش به نقل از محمود علوی، وزیر اطلاعات ایران که سهشنبه ۱۲ شهریور در جلسه کمیسیون امنیت ملی مجلس حضور داشته، نوشته است.
بحث پرونده ترور دانشمندان هستهای ایران از اواسط مرداد امسال و در پی پخش یک مستند تلویزیونی از شبکه بیبیسی فارسی بازگشایی شد.
در این مستند، مازیار ابراهیمی که مرداد ۱۳۹۱ در یک برنامه تلویزیون حکومتی ایران اعتراف کرد با همکاری دستگاههای امنیتی اسرائیل، در ترور این افراد مشارکت داشته است، از جعلی بودن اتهامات و شکنجهاش توسط ماموران وزارت اطلاعات سخن گفت.
آقای ابراهیمی مرداد ۱۳۹۳ از زندان آزاد شد و پس از آزادی از زندان به آلمان رفت.
پس از انتشار این مستند، ۱۶ مرداد امسال، وزیر اطلاعات ایران وعده داد که در یک کنفرانس خبری به «موارد مطرح شده» درباره پرونده ترور «دانشمندان هستهای» ایران پاسخ خواهد داد.
گزارش وزیر اطلاعات
کنفرانسی که وزیر اطلاعات ایران وعده داده بود تاکنون برگزار نشده است ولی ۲۶ مرداد امسال، محمود صادقی خبر داد که از وزیر اطلاعات درباره این پرونده چند سوال پرسیده است.
حضور وزیر اطلاعات ایران در جلسه کمیسیون امنیت ملی مجلس برای پاسخ به سوالهای این نماینده مجلس بوده است. آقای صادقی گفته که پاسخهای وزیر اطلاعات «قانعکننده» نبوده و «قرار شد توضیحات تکمیلی ظرف یک ماه آینده» ارائه شود.
بر اساس گزارشی که محمود صادقی از این جلسه داده است، وزیر اطلاعات ایران درباره اعترافگیری از متهمان با شکنجه، «توضیح روشنی» نداده ولی گفته است که «از طریق آموزش و بازرسی و نظارت دقیقتر رویهها اصلاح شده و با برخی از مأموران خاطی برخورد شده است».
مازیار ابراهیمی پیش از این در مصاحبه با رادیو فردا گفته است که در جریان شکنجه و شلاقخوردن، پای او شکسته است.
وزیر اطلاعات ایران همچنین گفته که مبلغ ۱۳۰ میلیون تومان برای جبران خسارت به مازیار ابراهیمی پرداخت شده است. با این حال، محمود صادقی نوشته که توضیحات وزیر اطلاعات ایران درباره «جبران کامل خسارات مادی، روحی و حیثیتی» مازیار ابراهیمی و قرارداد او با صداوسیما قانعکننده نبوده است.
مازیار ابراهیمی پیش از این در گفتوگو با رادیو فردا توضیح داده بود که ماموران وزارت اطلاعات ۲۱۵ میلیون تومان پرداخت کردهاند. با این حال به گفته آقای ابراهیمی، ماموران امنیتی هنگامی که او را بازداشت کردهاند، مبلغ ۵۰ هزار دلار او را نیز ضبط کرده بودند که خسارت پرداخت شده، معادل این میزان پول نبوده است.
او همچنین گفت که یک قرارداد یک میلیون یورویی با صداوسیما داشته است و هنوز طلب او پرداخت نشده است.
اختلاف سپاه و وزارت اطلاعات
یک بحث دیگر در این جلسه موضوع اختلاف نظر نهادهای امنیتی ایران درباره این پرونده بوده است. پیش از این گزارش شده بود که در دوران بازداشت مازیار ابراهیمی، بحث ارتباط وی با انفجار پایگاه ملارد در سال ۹۰ نیز مطرح شده بود ولی کارشناسان سازمان اطلاعات سپاه در جریان بازجویی از مازیار ابراهیمی این موضوع را منتفی دانسته بودند و دخالت آنها در پرونده سبب جهتگیری جدید پرونده و آزادی مازیار ابراهیمی شده است.
با این حال، آقای علوی دخالت سازمان اطلاعات سپاه در این پرونده را رد کرده و گفته است «حفاظت اطلاعات سپاه» احتمال داده بود که برخی متهمان پرونده ترورهای هستهای در انفجار ملارد هم دست داشتهاند و «با همکاری اطلاعاتی دو نهاد، عدم دخالت آنها در آن انفجار محرز شده است».
۲۱ آبان ۱۳۹۰ در پی وقوع یک انفجار مهیب در «پادگان مدرس» سپاه واقع در روستای بیدگنه از توابع شهر ملارد، ۱۷ نفر از نیرویهای سپاه کشته و ۱۶ نفر مجروح شدند. حسن تهرانی مقدم، مسئول سازمان خودکفایی و تحقیقات صنعتی سپاه، مهمترین فرمانده سپاه بود که در جریان این انفجار کشته شد.
پرونده ترور علی محمدی
نماینده تهران در مجلس همچنین در توییت دیگری به نقل از وزیر اطلاعات ایران نوشته است که در پرونده ترور مسعود علیمحمدی، «ارتکاب ترور» توسط مجید جمالیفشی محرز بوده و حکم اعدام او اجرا شده است.
آقای علیمحمدی که برخی خبرگزاریهای ایران از او به عنوان دانشمند ارشد هستهای نام بردهاند، ۲۲ دی ماه ۱۳۸۸ در جریان انفجار در جلوی منزل خودش کشته شد.
وزارت اطلاعات ایران دی ماه ۱۳۸۹ خبر داد که مجید جمالیفشی عامل اصلی این ترور بوده و بازداشت شده است. آقای جمالیفشی ۲۶ اردیبهشت سال ۹۱ اعدام شد.
حدفاصل سال ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۰، چهار تن از افرادی که عموماً در رشته فیزیک به کار و تحصیل اشتغال داشتند و برخی از آنها با برنامه هستهای ایران در ارتباط مستقیم بودهاند، ترور شدند که ترور سه تن یعنی مسعود علیمحمدی، مجید شهریاری، و داریوش رضایینژاد به مرگ این افراد منجر شد و در یک مورد یعنی فریدون عباسی دوانی به مجروح شدن او انجامید. این پروندهها به «ترور دانشمندان هستهای» ایران شهرت یافته است.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar