söndag 17 juni 2018

درخواست وکیل محمد ثلاث از رهبر ایران برای لغو حکم اعدام

درخواست وکیل محمد ثلاث از رهبر ایران برای لغو حکم اعدام

محمد ثلاثحق نشر عکسMIZAN
Image captionمحمد ثلاث می‌گوید که به زور و زیر شکنجه اقرار کرده است
زینب طاهری، وکیل محمد ثلاث از آیت‌الله خامنه‌ای رهبر ایران خواست که او را عفو و حکم اعدام قریب‌الوقوع او را لغو کند.
او شامگاه روز یکشنبه ۲۷ خرداد ماه در شبکه‌های اجتماعی خبر داد که موکلش در زندان رجایی‌شهر "در شرایط قرنطینه قبل از اعدام" قرار گرفته و احتمالا فردا صبح اعدام خواهد شد.
امروز (یکشنبه ۲۷ خرداد) از خانواده محمد ثلاث هم خواسته شده بود که "برای آخرین" ملاقات با او به زندان رجایی‌شهر بروند.
در روزهای اخیر موجی از درخواست‌ها برای توقف حکم اعدام محمد ثلاث، درویش گنابادی و اعاده دادرسی از سوی سازمان‌های حقوق بشر، گروهی از نمایندگان پارلمان اروپا و کاربران شبکه‌های اجتماعی به راه افتاده است.
عفو بین‌الملل با انتشار بیانیه‌ای خواستار توقف اجرای حکم اعدام محمد ثلاث شده است.
دراویش گنابادی هم با انتشار نامه‌ای که در کانال تلگرام مجذوبان نور منتشر شد، از خانواده سه مامور کشته شده خواستند تا زمانی که پرونده در یک دادرسی عادلانه و با حضور وکیل و طی مراحل قانونی رسیدگی کامل شود، اجرای حکم قصاص را به تعویق بیندازند.
براساس رای صادره از سوی شعبه ۹ دادگاه کیفری یک استان تهران آقای محمدرضا ثلاث به اتهام قتل سه مامور نیروی انتظامی و اخلال در نظم و امنیت عمومی به سه فقره قصاص نفس، یک سال زندان و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده است. دیوان عالی این رای را عینا تایید کرده است.
آقای ثلاث متهم است روز ۳۰ بهمن و هم‌زمان با درگیری دراویش گنابادی معترض و مأموران پلیس در محدوده خیابان پاسداران تهران، با اتوبوس به سمت گروهی از مأموران رانده و سه نفر از آنها را کشته است. در این درگیری بیش از سیصد نفر از دراویش معترض بازداشت و روانه زندان شدند. دست کم یکی از دراویش در زمان بازداشت جان خود را از دست داد.
در همان شب درگیری ویدیویی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که نشان می‌داد اتوبوسی سفید رنگ در کوچه‌ای به میان گروهی از مأموران پلیس می‌راند و با زیگزاگ رفتن از میان آنها عبور می‌کند.
بعد از آن رسانه‌های دولتی ایران فیلمی از محمدرضا ثلاث را در حالی که به شدت مجروح بود، منتشر کردند که در آن آقای ثلاث اقرار می‌کرد که مسئول این حمله بوده است.
وکیل آقای ثلاث به انتشار این ویدئو اعتراض کرده و گفته بود کیفرخواست بر اساس این ویدئو نوشته شده و دادستان و ضابطان قضایی که این فیلم را گرفته‌اند نباید "ملزومات طبقه بندی شده پرونده" را به نمایش می‌گذاشتند.

پرونده‌ای با ابهامات بسیار

محمد ثلاث در اولین جلسه دادگاه که به صورت علنی برگزار شد، اتهام قتل عمد را رد کرد و گفت که این کار را از روی عصبانیت انجام داده است.
او در سومین جلسه دادگاه گفت قبل از این واقعه در اثر ضرب و جرح مأموران دست و سرش شکسته و وقتی سوار بر اتوبوس آنها را دیده ترسیده است که آنها سوار اتوبوس شوند و دوباره او را "مورد ضرب و شتم قرار دهند" و قصد کشتن کسی را نداشته است.
او عمدی بودن این حادثه را رد کرده و در دفاعیات خود با اشاره به ضعف بینایی‌اش گفته بود فاصله "دو متری را هم تشخیص نمی‌دهم."
اما بعد از صدور حکم، آقای ثلاث اظهارات خود را در دادگاه معتبر ندانست و حادثه آن شب را چنین روایت کرد:
  • ساعت ۱۴:۳۰ با حمله ماموران انتظامی و در حالیکه از ناحیه جمجمه از هفده نقطه دچار شکستگی شده بودم بازداشت شدم و ساعتی که این حادثه اتفاق افتاده است بیهوش و در بازداشت بودم.
  • حدود نیمه شب دربیمارستان چشم باز کردم و فردی که بعدها فهمیدم بازپرس است به من که حالت طبیعی نداشتم گفت "تو سه نفر را کشته‌ای و با اتوبوس زیر گرفتی"، من جواب دادم که چیزی به یاد نمی‌آورم اما اگر شما می‌گویید کشته‌ام حتما کشته شده‌اند.
  • در حالت بی‌اختیاری و نداشتن هوشیاری کافی برگه سفید بدون سربرگ رانخوانده انگشت زدم. آن زمان به من نگفتند که می‌توانم وکیل داشته باشم یا سکوت کنم.
  • به علت ضرب و شتم و تهدید ماموران آگاهی مجبور شدم در دادگاه بگویم مرا اعدام کنید چون از ماموران می‌ترسیدم.
  • تا سرحد مرگ مرا می‌زدند و تهدید به بازداشت اقای دکتر نورعلی تابنده کردند تا مجبور شوم بگویم من بودم.
  • چون در جلسه دوم دادگاه خلاف خواسته آنها گفته بودم که "چیزی یادم نمی‌آید"، بعد از دادگاه زیر ضربات کتک انگشت دستم را شکستند.
یک فایل صوتی هم از آقای ثلاث منتشر شد که در آن گفته بود همه این اقرارها زیر شکنجه بوده است و او "راننده اتوبوسی که آدم کشته نبوده است."
وکیل آقای ثلاث هم در لایحه اعاده دادرسی بر همین موضوع تاکید کرد.

ایرادات حقوقی پرونده از دید وکیل مدافع محمد ثلاث

خانم طاهری درباره اینکه آقای ثلاث نمی‌توانسته راننده اتوبوسی باشد که به سوی ماموران رانده است و مشکلات حقوقی دادگاه‌هایی که به صدور حکم اعدام برای آقای ثلاث منجر شده در دادخواست خود نوشته:
  • اتوبوسی که حمله با آن انجام شده یک اتوبوس مرسدس بنز ایران خودرو بوده است در حالیکه اتوبوسی که محمد ثلاث با آن رانندگی می‌کرده یک اتوبوس اسکانیا مونتاژ ایران یا همان شهاب بوده است و شماره پلاک اتوبوسی که در کیفرخواست آمده است با پلاک اتوبوس آقای ثلاث فرق داشته است.
  • از فرمان، دنده، سویچ و سایر قطعاتی که می‌توانسته هویت راننده را اثبات کند نمونه اثر انگشت برداشته نشده است.
  • در فیلم‌های منتشره از صحنه حادثه "اتوبوس دیوانه" هدف تیراندازی پلیس قرار گرفته و اگر آقای ثلاث راننده این اتوبوس بوده یا باید کشته می‌شده یا در اثر اصابت گلوله مجروح شده باشد، در حالیکه هیچگونه جراحت ناشی از گلوله بر سر و بدن آقای ثلاث قابل مشاهده نیست.
  • در بخشی از کیفرخواست دارا بودن گواهینامه رانندگی پایه یک به عنوان "ادله بزه انتسابی" ذکر شده است که در تناقض آشکار با "اصل برائت است."
  • موضوع معرفی و حضور وکیل تسخیری و تعیینی رعایت نشده است و هیچ ملاقاتی بین وکیل تسخیری و متهم وجود نداشته است.
  • بازسازی صحنه جرم بدون حضور متهم و وکیل او در محل آگاهی تهران انجام شده و نه در محل وقوع جرم.

تلاش‌ها برای توقف اجرای حکم اعدام محمد ثلاث

کاربران شبکه های اجتماعی هم در چند روز گذشته خواهان توقف اجرای حکم اعدام آقای ثلاث و محاکمه عادلانه او شدند.
علیرضا روشن از فعالان حقوق دراویش توییت کرده است: "اعاده دادرسی را نپذیرفتند، با وجودی که خانم طاهری، یعنی وکیل آقای ثلاث اظهار کرده که شهود جدیدی دارد که حاضرند شهادت دهند که مرد جوانی راننده اتوبوس بوده است."
نرگس موسوی، دختر میرحسین موسوی و زهرا رهنورد هم در توییتر نوشت: دستگاه قضایی با پذیرش اعاده دادرسی و برگزاری دادگاه عادلانه درپرونده #محمد_ثلاث شائبه واکنش مغرضانه و غیرمنطقی را از خود دور کند.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar