برنامه نظام: افزایش همکاری با «مخالفان جنگ»
+10
رأی دهید
-10
خودنویس: دو سال پیش، خودنویس با انتشار سندی، برای نخستین بار، از برنامه وزارت خارجه جمهوری اسلامی برای استفاده از پتانسیل گروههای همسو در کشورهای غیر همسو، پرده برداشت.
بر پایهی «بسته اجرایی وزارت امورخارجه قانون برنامه پنجساله پنجم» که در دولت احمدینژاد تصویب شد، تقویت تعامل و همکاری با «لابیهای موافق توسعه روابط با جمهوری اسلامی» و «گروهها و مؤسسات و شرکتهای ذینفع در تداوم همکاری با جمهوری اسلامی» برنامه قطعی دولت ایران بوده است.
این بخش دو سال پیش در خودنویس منتشر شد:
در طول سالیان اخیر، گروههای مختلف سیاسی با طرح ایدههای ضد جنگ، بحثهای مرتبط با برخورد سختگیرانه قدرتهای بزرگ با جمهوری اسلامی بر سر برنامه هستهای را زیر سوال بردهاند. این گروهها که اکثرا نگاهی چپ دارند، بعضا به مخالفت با منتقدین برنامههای هستهای و نظامی جمهوری اسلامی برخاسته و با یادآوری حمله نظامی آمریکا به عراق، بدون سندیت لازم، سعی کردهاند مشروعیت گزینه نظامی علیه جمهوری اسلامی را به حداقل برسانند.
برخی از این گروهها نیز با وجود فقدان مجوز لابیگری، از سوی مراجع مختلف سیاسی، به عنوان لابی جمهوری اسلامی شناخته شدهاند. مجموعه روابط سیاسی و اقتصادی برخی مرتبطین به این گروهها با جمهوری اسلامی در گذشته و حال سوالهای زیادی را بر میانگیزد.
بهرهگیری از «گروههای همسو» در «کشورهای غیر همسو» از جمله ایالات متحده، کانادا، انگلستان و فرانسه میتواند مورد توجه دولتهای این کشورها نیز قرار گیرد. دولت کانادا در ماههای اخیر، توجه زیادی به ایرانیانی کرده که با دولت جمهوری اسلامی همراهی و همکاری کردهاند. سختتر شدن قوانین تحریم در آمریکا نیز چندان با مجموعههایی که بخواهند با رژیم تهران همراه و هممنفعت باشند، راحت نیست، نویسندگان برنامه جدید وزارت خارجه جمهوری اسلامی، استفاده از ظرفیتهای رسانهای را نیز مدنظر قرار دادهاند. در این برنامه به «بهرهگیری از امکانات و ظرفیتهای دیپلماسی رسانهای در تعدیل مواضع و رفتارهای کشوهای غیر همسو» به عنوان یکی از فعالیتهای سالهای آینده پرداخته شده است. انتشار یادداشتهایی در رسانههای بزرگ که به نحوی اغراقآمیز، تاثیر تحریمها را بزرگنمایی میکند میتواند بخشی از همین برنامه باشد. بررسی خودنویس نشان میدهد که شرکتها و موسساتی که کار مرتبط کردن شرکتهای بزرگ خارجی به گروههای قدرتمند اقتصادی در داخل کشور را بر عهده داشتهاند، به واسطه ارتباط با برخی از «لابی»ها، مورد توجه جمهوری اسلامی هستند.
به گفته یک تحلیلگر نزدیک به اتحادیه اروپا (نام محفوظ)، برخی از افراد مرتبط با «لابی»های فعال در آمریکا، تلاش زیادی برای افزایش نفوذ در اروپا به خرج دادهاند. افزایش تماسهای برخی لابیگران و حضورشان در جلسات کمیتههای مختلف اتحادیه اروپا حتی به عنوان کارشناس، با حساسیت بخشهای امنیتی این اتحادیه در مورد نحوه نفوذ گروههای نزدیک به جمهوری اسلامی مواجه شده است.
بخشی از فعالیتهای سیاسی علیه گروههای مخالف جمهوری اسلامی در کشورهای «غیر همسو» میتواند مورد استقبال مقامهای جمهوری اسلامی قرار گیرد. وارد کردن سازمان مجاهدین خلق به فهرست سازمانهای تروریستی در دوران ریاست جمهوری کلینتون، اگرچه نتوانست باعث برقراری رابطه میان تهران و واشینگتن شود، اما با رضایت حکومت جمهوری اسلامی همراه بود. با این حال، از زمان طرح امکان خروج مجاهدین خلق از این لیست، تلاشهای زیادی در آمریکا برای منصرف کردن وزارت خارجه صورت گرفت. بدون تردید، جمهوری اسلامی چنین تلاشهایی را با دیده منفی نخواهد نگریست و بر اساس برنامه پنجساله مصوب هیات وزیران، به دنبال استفاده از «ظرفیتها و امکانات گروههای همسو و لابی» خواهد بود.
تنها دولتی که عملا بازی جمهوری اسلامی را به هم زد، کانادا بود که در زمان احمدینژاد با دولت جمهوری اسلامی قطع رابطه کرد.
مقایسهی آنچه در طول سالهای اخیر اتفاق افتاده با آنچه امروز مشاهده میشود، درست بودن تحلیل آن زمان بر اساس مستندات را به خوبی به نمایش میگذارد.
لازم به ذکر است که بر اساس گزارشهایی، پیش از تصویب این دستور، نمایندگان آیتالله خامنهای با نمایندگان وزارت خارجهی آمریکا در عمان دیدار کرده بودند تا انجام مذاکراتی میان دو کشور بر سر برنامه هستهای و احتمالا برداشته شدن تدریجی تحریمها را امکانپذیر کنند.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar