وزارت خارجه ایران خواستار آزادی زندانیان ایرانی در آمریکا شد
- 1 ساعت پیش
وزارت خارجه جمهوری اسلامی از ایالات متحده خواسته است هرچه زودتر شهروندان ایرانی زندانی در آن کشور را آزاد کند.
مرضیه افخم، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز چهارشنبه، ٤ شهریور (٢٦ اوت)، گفت که "حدود نوزده ایرانی با ادعای نقض تحریمهای آمریکا در زندانهای آن کشور هستند" و افزود که "یکی از دغدغه های ما وضع این زندانیان است."
خانم افخم در یک نشست خبری گفت که برخی از این افراد پس از طی دوره محکومیت خود هنوز برای مدتی زیر نظر قرار دارند و از آزادی کامل برخوردار نیستند اما مشخص نکرد که زیر نظر بودن این افراد چه نتیجهای از لحاظ آزادی رفت و آمد در داخل آمریکا یا خروج از آن کشور دارد.
سخنگوی وزارت خارجه گفت که جمهوری اسلامی وضعیت این افراد را پیگیری میکند تا بتواند به آنان "دسترسی کنسولی" داشته باشد و افزود: "دفاع از حقوق این ایرانیان از جمله موضوعاتی است که همواره مطالبه کردهایم."
جمهوری اسلامی دارای روابط دیپلماتیک با آمریکا نیست اما دفتر حفاظت از منافع ایران در ایالات متحده به امور کنسولی ایرانیان در آن کشور رسیدگی میکند.
معمولا دسترسی کنسولی در مورد اتباع یک کشور در زندانهای یک کشور خارجی مطرح میشود و خانم افخم مشخص نکرده است که آیا اتباع ایرانی "تحت نظر" در آمریکا از ارتباط با دفتر حفاظت از منافع ایران هم محروم شدهاند یا دلیل دیگری برای فقدان دسترسی کنسولی وجود دارد.
مرضیه افخم نسبت به دسترسی کنسولی و آزادی این زندانیان ابراز امیدواری کرد و گفت که "این از موضوعاتی است که به طور ویژه پیگیری میکنیم و تلاشهایی را نیز در این زمینه انجام دادهایم."
اظهارات سخنگوی وزارت خارجه در مورد اتباع ایرانی زندانی در آمریکا یک روز پس از آن منتشر میشود که حسین قشقاوی، معاون کنسولی و پارلمانی وزارت کشور، اخبار مربوط به تلاش برای "مبادله زندانیان" بین ایران و آمریکا را رد کرد.
آقای قشقاوی گفت که در حال حاضر، حدود شانزده تن از اتباع جمهوری اسلامی در ارتباط با "دور زدن" تحریمهای ایالات متحده علیه برنامه اتمی ایران در آن کشور زندانی هستند و حدود "شصت زندانی عادی" ایرانی نیز در آمریکا محبوس هستند.
در حال حاضر، دو شهروند ایرانی تبار آمریکایی به نام سعید عابدینی، کشیش مسیحی، و امیر حکمتی، عضو سابق نیروی تفنگداران آمریکا در ایران زندانی هستند و به گفته برخی منابع آمریکایی، رابرت لوینسون، کارآگاه خصوصی آمریکایی نیز از سال ١٣٨٦ در ایران مفقود بوده است. مقامات جمهوری اسلامی حضور عابدینی و حکمتی در زندانهای ایران را مورد تایید قرار داده و از ایراد اتهاماتی علیه آنان خبر دادهاند اما از حضور رابرت لوینسون ابراز بیاطلاعی کردهاند.
در جریان مذاکرات منجر به توافق هستهای، منتقدان دولت باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، از اینکه ایران برای آزادی این افراد تحت فشار قرار نگرفته به شدت انتقاد کردند. در مقابل، مقامات آمریکایی گفتند که در هر فرصتی در حین مذاکره با نمایندگان ایران، لزوم رفتار منصفانه و آزادی این افراد را گوشزد میکردند.
موضوع مبادله زندانیان ایرانی با اتباع کشورهای دیگر طی سالهای گذشته گاه مطرح بوده و در مواردی، گفته شده که بازداشت شهروندان خارجی در ایران با تلاش برای آزاد کردن افراد مورد نظر جمهوری اسلامی از زندانهای خارجی ارتباط داشته است.
به عنوان مثال، در سال ١٣٨٨ یک شهروند فرانسوی به نام کلوتیلد ریس که به اتهام جاسوسی در ایران بازداشت شده بود آزاد شد و کوتاه مدتی پس از آن نیز دو شهروند ایرانی از زندان های فرانسه آزاد شدند. یکی از این دو نفر علی وکیلی راد نام داشت که در ارتباط با ترور شاپور بختیار زندانی بود. همچنین، در تابستان سال ١٣٨٨ سه شهروند آمریکایی در نواحی مرزی غرب ایران بازداشت و به جاسوسی متهم شدند و بعدا گفته شد که مقامات ایرانی خواستار مبادله آنان با چند شهروند ایرانی در زندان های آمریکا هستند.
این سه نفر بعدا با میانجیگری دولت عمان آزاد شدند و به کشورشان بازگشتند.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar