ظریف از احتمال ارجاع توافق اتمی به شورای امنیت میگوید
- 27 دقیقه پیش
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران گفته است که توافق احتمالی قدرتهای جهانی و ایران بر سر برنامه اتمی این کشور "در یک قطعنامه فصل هفتمی منشور ملل متحد مورد تأیید قرار میگیرد و در نتیجه به یک توافق بینالمللی و الزام آور برای همه دولتها تبدیل میشود".
آقای ظریف در گفت و گو با هفته نامه صدا در پاسخ به این سئوال که آیا توافق احتمالی به صورت یک معاهده بین المللی امضاء خواهد شد، گفت: "من به شورای امنیت و نقشی که آن نهاد می تواند در این زمینه ایفاء کند اشاره کردم".
با این حال آقای ظریف از ارائه توضیح بیشتر در این مورد خودداری کرده و گفته است: "من یک دیدگاه دارم اما این دیدگاه باید مورد تأیید همه اعضای تیم مذاکره کننده قرار گیرد".
وزیر امور خارجه ایران در این گفت و گو در مورد به نتیجه رسیدن مذاکره با قدرت های جهانی ابراز امیدواری کرده و گفته است که احتمال موفقیت مذاکرات را بیشتر از احتمال شکست می داند.
سعید محمودی، استاد حقوق بین الملل دانشگاه استکهلم به بیبیسی فارسی گفت اگر موضوع ارجاع توافق به شورای امنیت عملی شود، امری کم سابقه و "راه حلی هوشمندانه" خواهد بود.
به گفته آقای محمودی، یکی از نگرانی ها این بود که حتی در صورت حصول توافق، کنگره آمریکا یا مثلا پارلمان کانادا ممکن است در مقابل لغو تحریم ها مقاومت کنند، اما در صورت تصویب قطعنامه در شورای امنیت، همه پارلمان ها و دولت ها موظف به اجرای آن خواهند بود.
'جدی بودن' ایران در مذاکرات
همزمان باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در مصاحبه ای با شبکه سی بی اس که روز یکشنبه پخش شد بار دیگر تاکید کرد که ایران در مذاکرات با قدرت ها جدی بوده و از میزان شکاف ها میان دو طرف کاسته شده است.
او گفت: "در طول یک ماه آینده یا این حدود، خواهیم توانست نتیجه گیری کنیم که آیا نظام ایران قادر به پذیرش یک معامله خواهد بود یا نه، چون اگر همانطور که می گویند برنامه اتمی را برای مقاصد صلح آمیز می خواهند این معامله فوق العاده معقول است."
او اضافه کرد: "و اگر شفافیت بی سابقه داشته باشیم و بتوانیم تصدیق کنیم که آنها درحال توسعه سلاح اتمی نیستند، در آن صورت معامله جوش خواهد خورد."
اما آقای اوباما اضافه کرد که لازمه این کار "پذیریش تدابیر راست آزمایی و محدودیت هایی است که ایران، حداقل تاکنون، نپذیرفته."
آقای اوباما گفت که مذاکرات حالت اضطراری پیدا کرده چون بیش از یک سال طول کشیده است: "اما خبر خوب این است که در این مدت ایران به شرایط موافقتنامه پایبند بوده. ما می دانیم در ایران چه گذشته. آنها برنامه اتمی خود را پیش نبرده اند."
مقام های آمریکا تاکید کرده اند که اگر تا آخر مارس به چارچوبی مستحکم برای یک توافق نرسند به مذاکرات پایان خواهند داد و دو طرف دیگر تعهدی برای رعایت "طرح عمل مشترک" که اواخر ۲۰۱۳ در ژنو امضا شد و تاکنون دو بار تمدید شده نخواهند داشت.
براساس آن توافق ایران فعالیت های اتمی اش را در سطح فعلی نگه داشته و برخی بخش های حساس آن را محدودتر کرده است و در مقابل غرب از افزایش تحریم ها خودداری کرده و ایران به بخش هایی از دارایی های خود دست پیدا کرده است.
آقای اوباما در مصاحبه با سی بی اس گفت "اگر توافقی حاصل نشود مذاکرات را تمام می کنیم" و اشاره کرد که گروه پنج به علاوه یک باید مطمئن شود که ایران به سلاح اتمی دست نخواهد یافت و اگر تصمیم به این کار گرفت آمریکا وقت کافی برای اقدام علیه آن خواهد داشت.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar