برق کابل؛ میرود، میآید
- 11 مارس 2015 - 20 اسفند 1393
بی برقی در پایتخت افغانستان زندگی بیشتر شهروندان این شهر را مختل کرده است. علاوه بر آن نبود برق، درآمد روزانه شرکتداران، خوراکه فروشان و حتی آرایشگاهها و پیرایشگاههای این شهر را تقریبا به نصف کاهش داده است.
برق کابل تا یک ماه پیش منظم و بدون انقطاع بود اما به دنبال برفباری های سنگین و برف کوچها (بهمن) در بزرگراه سالنگ افغانستان، برق پایتخت به یکبارگی قطع شد و پس از آن مسئولان ولتاژ کمتری را بین پایتخت نشینها تقسیم کردند.
شرکت برشنا که اداره تنظیم خدمات برق افغانستان را به عهده دارد، میگوید تا حدود دو هفته دیگر مشکل برق پایتخت حل خواهد شد.
مسئولان شرکت برق ولتاژی که به کابل وارد میشود را بین چند بخش شهر به طور نوبتی تقسیم میکند.
اما وقتی از کنار بسیاری از خیابانهای شهر کابل رد شوید، صدای ژنراتورهایی که در مقابل بسیاری از دکانها و مغازهها روشن است، گوشها را می آزارد و دودش هوا را آلوده میکند.
فروشگاههای لباس، نمایندگی های خدمات مسافرتی، دفاتر شرکتهای هواپیمایی، رستورانها و بسیاری از مراکز و نهادها، برای پیشبرد کارهای روزانه خود از ماشین های تولید انرژی و ژنراتورها استفاده میکنند، چون بیش از سه هفته است که کابل برق دوامدار ندارد.
برخی از مغازه داران از جمله آب میوه فروشان نیز به خاطر از دست ندادن مشتریان شان مجبور اند از ژنراتور کار بگیرند و با سود کمتر خدمات ارائه کنند.
صدیق یکی از آب میوه فروشان کابل میگوید: "بی برقی مجبورم ساخت ژنراتور بخرم. حالا عایدم (درآمدم) تقریبا نصف شده، چون نصف عاید را باید برای ژنراتور تیل بخرم."
'تا دو هفته برق میآید'
کابل تا چند سال قبل پایتخت تاریکی بود اما مسئولان حکومت با خرید برق از ازبکستان، مشکل برق را در چند سال اخیر تقریبا به کلی رفع کرده بودند. انقطاع برق در پایتخت بعد از مدتی واکنش های کاربران شبکه های اجتماعی را برانگیخته و پایتخت نشین ها را نیز خشمگین کرده است.
شرکت برشنا میگوید به تازگی ۸۰ میگاوات برق وارداتی از طریق پایه های اضطراری به کابل رسیده و افزون بر ۱۶۰ میگاوات برقی که در بندهای سروبی، نغلو، ماهیپر و دستگاههای برق خورشیدی تولید میشود، ۲۶۰ میگاوات برق در کابل وجود دارد.
وحید الله توحیدی، سخنگوی این شرکت میگوید که قطع برق حدود ۲۵ درصد کاهش یافته است. او به بیبیسی گفت: "ما دیشب حدود ۷۵ درصد شهر کابل را برق دادیم و انشاالله این منظمتر خواهد شد."
به گفته آقای توحیدی این مقدار برق روزانه به ادارات دولتی و پارک های صنعتی و شبانه به گونه نوبتی به مناطق مختلف کابل توزیع میشود.
آقای توحیدی گفت که از جمله ۹ پایه تخریب شده در شاهراه سالنگ،۶ پایه آن بازسازی شده و در صورت خوب بودن وضعیت هوا، کار روی پایه های باقی مانده نیز تا دو هفته دیگر تمام و مشکل برق پایتخت رفع خواهد شد.
او توصیه میکند که مردم برق را تا رفع کلی مشکل صرفه جویی کنند.
تاثیر بیبرق بر بازار
اما استفاده از ژنراتور برای همه مقدور نیست. به خصوص به آنهایی که مغازه های مواد خوراکی دارند. چون برای روشن کردن یخچال ها به ژنراتورهای قدرتمند نیاز است.
یخچال های بسیاری از خوراکه فروشی ها به دلیل نبود برق خاموش است و فروش گوشت مرغ، ماهی، لبنیات و سایر مواد خوراکی که در یخچال نگهداری میشود، بسیار کاهش یافته است.
محمد رسول یکی از مغازه داران در کابل میگوید بی برقی در کنار این که زندگی اش را مختل کرده، خسارات مالی نیز به او وارد کرده است: "از وقتی که برق رفته نزدیک به دوصد هزار افغانی (۴ هزار دلار) ضرر کرده ام. چون بسیاری از مواد خوراکی فاسد شد و در ضمن اوقات کارم کاهش یافته. در گذشته تا ناوقت های شب مغازه باز بود و فروش داشتم، اما حالا همین که هوا تاریک میشود، مغازه را میبندم."
نه تنها کار محمد رسول که کار بسیاری از مغازه داران کابل متاثر شده است.
حاجی معروف مالک یکی از پیرایشگاه/سلمانیهای کابل میگوید: "بسیاری از مشتریان ما وقتی میآیند و میبینند که برق نیست، دوباره میروند. بسیاری از وسایل ما برقی است، مثلا مو خشک کن که نمیشود با برق ژنراتور روشن کرد. این وضعیت بر عاید ما نیز تاثیر کرده است."
محمد داود مالک یکی از شرکت های تولید ادویه در کابل نیز میگوید که بیبرقی کار شرکتش را نیز برهم زده است: "تمام کامپیوتر ها و ماشین آلات از کار مانده است. یکی دو ساعت برق میآید و بس. با این وضعیت که کار نمیشود."
کابل پایتخت افغانستان بیش از پنج میلیون جمعیت دارد، این شهر در ماههای زمستان به پانصد میگاوات برق نیاز دارد. اما شرکت برشنا با سه صد میگاوت برق وارداتی ازبکستان بخشی از مشکلات شهروندان آن را حل میکند.
این سه صد میگاوات برق از طریق کابلهای هوایی و از راه ولایات شمالی با گذشتن از منطقه آسیب پذیر سالنگ وارد کابل شده که تعدادی از پایههای آن حدود سه هفته پیش در پی برفباری های اخیر و فرود آمدن برفکوچ ها (بهمن) در منطقه سالنگ تخریب شد و کابل با مشکل بیبرقی مواجه شد.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar