نامه ۱۸۰۰ دانشجوی ترک زبان به روحانی: به وعده تدریس زبان مادری عمل کنید
- 2 ساعت پیش
بیش از ۱۸۰۰ دانشجوی آذربایجانی از حسن روحانی، رئیس جمهور ایران خواستهاند که به وعدههای انتخاباتی خود مبنی بر "تدریس به زبان مادری"، "به رسمیت شناختن زبان ترکی" و "تاسیس فرهنگستان زبان و ادب ترکی" عمل کند.
حسن روحانی پیش از انتخابات ریاست جمهوری در یکی از بیانیههای خود اعلام کرده بود که متعهد و مصمم است که بندهایی از قانون اساسی را که مربوط به حقوق اقوام ایرانی است عملی کند.
"تدریس به زبان مادری ایرانیان (کردی، آذری، عربی و...) به طور رسمی در سطوح مدارس و دانشگاهها" از جمله وعدههای آقای روحانی برای تحقق اصل پانزدهم قانون اساسی جمهوری اسلامی است.
اکنون این دانشجویان با ابراز نگرانی از عملی نشدن این وعده های انتخاباتی، خواستهاند که قوانین لازم برای اجرای بندهای سوم، پانزدهم و نوزدهم قانون اساسی برای "رفع تبعیضهای موجود" تدوین شود.
بر اساس اصل پانزدهم قانون اساسی جمهوری اسلامی زبان و خط رسمی در ایران فارسی است، اما استفاده از زبان های محلی و قومی در مطبوعات و رسانه ها و تدریس ادبیات آنها در مدارس در کنار زبان فارسی آزاد است.
اصل نوزدهم قانون اساسی ایران هم می گوید مردم ایران از هر قوم و قبیله ای که باشند از حقوق مساوی برخوردارند و رنگ، نژاد، زبان و مانند اینها سبب امتیاز نخواهد بود.
امضاکنندگان این نامه، "نگاه سیاسی برخی مسئولان و رویکردهای امنیتی" در رابطه با مسئله آموزش به زبان مادری را موجب وارد آمدن "خسارت جبرانناپذیر بر پیکر فرهنگی و هویتی اقوام" در ایران ارزیابی کردهاند.
به همین دلیل، از حسن روحانی خواستهاند که "در تعامل با سایر قوا و ارگانهای مربوطه، موجب تغییر نگاه امنیتی نسبت به اقوام [و ملتهای ساکن در ایران] و فرهنگهای مختلف و تبدیل ساختار و روشهای امنیتی به نظام مدیریت علمی و کارآمد شود."
دانشجویان امضاکننده این نامه همچنین خواهان تاسیس فرهنگستان زبان و ادب ترکی شدهاند.
حسن روحانی بیستم خرداد ۱۳۹۲ در سخنرانی انتخاباتی خود در تبریز وعده داد که دولتش فرهنگستان زبان و ادب ترکی را تاسیس خواهد کرد.
این نامه در حالی منتشر شده که به گفته شماری از فعالان دانشجویی آذری، "اتابک سپهری از فعالان این کمپین در شهر پارسآباد مغان به دلیل جمعآوری امضا از سوی ماموران امنیتی بازداشت شده است".
آنها همچنین به سایت خبری اویاننیوز گفتهاند که امضای دانشجویان دانشگاههای پیام نور ارومیه، نقده و پارسآباد "ازسوی حراست این دانشگاهها ضبط شده است".
به گفته این فعالان دانشجویی آذری، متن این نامه به همراه ۱۸۱۱ امضا برای خبرگزاریهای رسمی فرستاده شد، اما آنها از انتشار آن "خودداری کردهاند".
امضاکنندگان این نامه در عین حال از اقدامات "ناقصی" همچون ایجاد شبکههای استانی صدا و سیما و "اجرای ناقص" اصل ۱۵ قانون اساسی انتقاد کردهاند.
به گفته آنها، اقدامات مورد اشاره در حل مشکلات موثر نبوده و حتی "گاهی زمینه بروز مشکلات جدیدی را نیز فراهم کرده است".
اجرای اصول قانون اساسی ایران در زمینه استفاده از خط و زبان در مطبوعات و رسانههای گروهی از قبیل شبکههای تلویزیونی و رادیویی استانی با مشکلی مواجه نبوده است، اما بخش دیگر این اصول که به "تدریس ادبیات آنها در مدارس در کنار زبان فارسی" اشاره میکند، تا به امروز اجرا نشده است.
دانشجویان دانشگاههای شهرهای ارومیه، زنجان، کلیبر، دانشگاه سراسری تبریز، دانشگاه سراسری مراغه و دانشگاه آزاد اسلامی مشکینشهر، این نامه را که به دفتر ریاست جمهوری فرستاده شده، امضا کردهاند.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar