باران اخیر تهران 'نتیجه بارور کردن ابرها بود'
- 5 ساعت پیش
مسئولان وزارت نیروی ایران میگویند بارندگی روزهای اخیر تهران نتیجه "بارورسازی ابرها" بوده که برای اولین بار بر فراز پایتخت ایران انجام شده است.
خسرو ارتقایی، مدیر عامل شرکت آب منطقهای تهران امروز یکشنبه ۱۲ بهمن به خبرگزاری فارس گفت که باروری ابرها در چند روز گذشته آغاز شده و بارندگی جمعه شب تهران نتیجه همین باروری بوده است.
او این اقدام را نتیجهبخش و مثبت خوانده و گفته گزارش مربوط به نتایج آن به زودی منتشر خواهد شد.
باروری ابرها شیوهای مرسوم برای ایجاد بارندگی از طریق افزودن مواد لازم (عاملهای باروری) به ابرهای مستعد با هدف تشکیل بلورهای یخ و در نهایت بارندگی است.
باروری ابرها بسته به شرایط محیطی با روشهای مختلف از جمله نصب تجهیزات زمینی (در مناطق کوهستانی) یا استفاده از هواپیما برای پخش عاملهای باروری انجام میشود.
بر اساس گزارش سازمان جهانی هواشناسی در حال حاضر بیش از چهل کشور دنیا در حال اجرای پروژههای تحقیقاتی و اجرایی در زمینه تعدیل آب و هوا از جمله باروری ابرها هستند.
هفته گذشته رحیم میدانی، معاون وزیر نیروی ایران از آغاز پروژه باروری ابرها در ۶ استان ایران (آذربایجان شرقی، کرمان، یزد، اصفهان، فارس و چهارمحال بختیاری) خبر داده و گفته بود ۶ استان دیگر (تهران، البرز، گیلان و مازندران، آذربایجان شرقی، کرمان) هم در برنامه قرار دارند.
آقای میدانی گفته بود برای انجام باروری در تهران ابرهای مستعد با ضخامت حداقل ۵ کیلومتر لازم است.
امروز مدیر عامل شرکت آب منطقهای تهران گفت با وجود آن که ضخامت ابرها زیاد نبوده اما این پروژه برای اولین بار در تهران نتیجه داده و "ریزش خوبی" صورت گرفته است.
________________________________________________________________
پیشینه بارورسازی ابرها در ایران
وزارت نیرو از سال ۵۳ الی ۵۷ با همکاری یک شرکت کانادایی و با استفاده از یک هواپیما و تعدادی ژنراتور زمینی اجرای پروژه بارورسازی ابرها را در حوزه سد کرج و جاجرود انجام داد. طی سالهای ۶۸ الی ۷۴ بصورت پراکنده و با استفاده از ژنراتورهای زمینی در ارتفاعات شیرکوه یزد طرح بارورسازی ابرها به اجرا درآمد. مرکز ملی تحقیقات و مطالعات باروری ابرها در سال ۷۵ در ایران تاسیس شد و دو سال بعد با همکاری یک موسسه روسی پروژههایی در استانهای یزد و گیلان به اجرا درآمد. طی این سالها شعاع عملیاتی و مساحت تحت پوشش باروری ابرها در مناطق مرکزی ایران افزایش یافت واکنون حدود ۳۰ درصد مساحت کشور را شامل میشود.
پروژه گیلان-۲ در سال ۸۷ اولین تجربه کارشناسان ایرانی در اجرای پروژه بارورسازی ابرها بصورت مستقل و بدون حضور کارشناسان خارجی بود و تاکنون پروژههای بارورسازی ابر در استانهای مختلف کشور (بطور پیوسته در استانهای مرکزی و به صورت موردی در آذربایجان غربی، شرقی، اردبیل، زنجان، مرکزی و قم) اجرا شده است.
برگرفته از سایت مرکز مطالعات ملی و تحقیق باروری ابرها در ایران
________________________________________________________________
آقای میدانی وضعیت نامناسب بارش و کاهش حجم آب پشت سدهای کشور را دلیل اجرای این پروژه در استانهای مختلف اعلام کرده و گفته بود که امسال ۱۰ میلیارد تومان اعتبار برای باروری ابرها درخواست شده بود.
او گفت با وجود این که اثر باروری ابرها ۱۰ تا ۱۵ درصد است، اما این کار در شش استان اول موثر بوده است.
خبرگزاری ایرنا در گزارشی قرار گرفتن نام استانهای گیلان و مازندران در لیست بارورکردن ابرها را نشان از آن دانسته که "دیگر کار از کار گذشته و به نقطه بیبازگشت یا همان خط قرمز خشکسالی نزدیک شدهایم".
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar