تصویری از تیم مذاکره‌کننده جمهوری اسلامی در صبح روز چهارشنبه که گفته می‌شود در حال بررسی متن بیانیه‌ی احتمالی هستند.
تصویری از تیم مذاکره‌کننده جمهوری اسلامی در صبح روز چهارشنبه که گفته می‌شود در حال بررسی متن بیانیه‌ی احتمالی هستند.
تقاطع: عباس عراقچی، معاون وزیرخارجه جمهوری اسلامی و مذاکره‌کننده‌ی ارشد جمهوری اسلامی، دقایقی قبل (بعدازظهر چهارشنبه ۱۲ فروردین-۱ اپریل) گفت که تا پایان امشب توافقی انجام نخواهد گرفت بلکه یک بیانیه‌ی مطبوعاتی مشترک مبنی بر پیشرفت در مذاکرات منتشر می‌گردد و اسناد کاری بدون انتشار عمومی، میان دو طرف مبادله خواهد شد.
او با بیان این‌که «۲ تا ۳ موضوع باقی مانده است»، تاکید کرد که مشکل اصلی باقی‌مانده چگونگی رفع تحریم‌ها است و طرف ایرانی خواهان برداشته شدن همه تحریم‌ها اعم از مالی، بانکی و نفتی در یک مرحله است.
آقای عراقچی هم‌چنین گفت که «مذاکرات تا هر زمانی که لازم باشد، ادامه پیدا خواهد کرد» و «بدون یک دورنمای روشن و دقیق از برداشته شدن تمام تحریم‌ها، توافقی وجود نخواهد داشت».
مذاکرات هسته‌ای میان جمهوری اسلامی و شش قدرت جهانی که قرار بود، سه‌شنبه‌شب (۳۱ مارچ-۱۱ فروردین) نتیجه‌ی آن اعلام شود، امروز چهارشنبه در حالی ادامه پیدا کرده که وزرای خارجه فرانسه، روسیه،‌ و چین، لوزان را ترک کرده و به کشورهای‌شان بازگشته‌اند.
بر اساس آخرین گزارش‌ها، از ساعتی قبل، جواد ظریف وزیرخارجه‌ی جمهوری اسلامی به جلسه‌ی وزرای خارجه امریکا، بریتانیا، آلمان و معاونان وزرای خارجه سه کشور دیگر پیوسته است.
این در حالی است که لوران فابیوس، وزیرخارجه فرانسه، شب گذشته پیش از ترک لوزان به خبرنگاران گفت که در صورت “مفید” بودن به این شهر باز خواهد گشت.
وزیرخارجه چین نیز بعد از بازگشت به پکن، بیانیه‌ای چهار بندی را منتشر کرده که در آن بر نیاز به گرفتن تصمیمات سیاسی برای حل اختلافات موجود تاکید شده است.
هم‌چنین، در آخرین اظهارنظر علنی وزرای خارجه غربی درباره‌ی مذاکرات، فلیپ هاموند، وزیرخارجه انگلیس به خبرنگاران گفت که چارچوب کلی تفاهم وجود دارد اما «هنوز بر سر برخی موضوعات کلیدی باید کار کرد».
او در عین حال تاکید کرد که پیشرفت‌های صورت‌گرفته در روزهای اخیر “کند” بوده است.
پیش‌تر در روز سه‌شنبه (۳۱ مارچ)، خبرگزاری اسوشیتدپرس به نقل از دو مقام حاضر در مذاکرات که نام‌شان فاش نشده، گزارش داد که دو طرف در حال کار بر روی متن پیش‌نویس یک بیانیه مشترک هستند که در آن با اشاره به مواردی که تا کنون درباره‌ی آن توافق صورت گرفته، بر ادامه‌ی مذاکرات برای رسیدن توافق بر روی سایر موضوعات تا پایان ماه ژوئن تاکید خواهد شد.
مذاکرات میان جمهوری اسلامی و شش قدرت جهانی برای رسیدن به یک توافق جامع هسته‌ای، از زمان امضای توافق موقت ژنو در پاییز ۲۰۱۳ تا به امروز دو بار تمدید شده است. پیش‌تر قرار بود در مهلت اعلام‌شده‌ی پایان ماه مارچ، دو طرف به توافقی سیاسی دست یابند و پس از آن، مذاکرات را بر سر جزییات یک توافق فراگیر تا پایان ماه ژوئن ادامه دهند.
هنوز مشخص نیست که واکنش کنگره امریکا به بیانیه‌ی مشترک احتمالی چه خواهد بود. نمایندگان کنگره در سنا و مجلس نمایندگان، پیش از این، آمادگی خود را برای تصویب تحریم‌های بیشتر علیه جمهوری اسلامی در ماه‌های آینده در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات جاری اعلام کرده بودند.
در همین ارتباط، کمیته‌ی روابط خارجی سنای امریکا قرار است روز ۱۴ اپریل (۲۵ فروردین)، طرح دوحزبی بازبینی توافق هسته‌ای با جمهوری اسلامی را به رای بگذارد.
این طرح در صورت تصویب در صحن سنا، اجرای هرگونه توافق هسته‌ای با جمهوری اسلامی را به بررسی و تصویب آن در کنگره مشروط می‌کند.