حسن روحانی آزمون استخدامی را برای رفع "تبعیضات ناروای جنسیتی" به تعویق انداخت
- 25 دقیقه پیش
حسن روحانی رییسجمهوری ایران سومین آزمون استخدامی مشترک فراگیر دستگاههای اجرایی را به تعویق انداخت تا عدالت در سهمیههای در نظر گرفته شده برای زنان و مردان رعایت شود.
برخی دستگاههای اجرایی در اعلام فرصتها و عناوین شغلی، سهمیههایی در نظر گرفتهاند که از نظر جنسیتی "تبعیضآمیز" بوده است.
آقای روحانی در جلسه امروز هیات وزیران، سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور را موظف کرد سهمیههای مبتنی بر تبعیضات ناروا را باطل کند و بسرعت در عناوین شغلی و سهمیههای استخدامی، با رویکرد عدالت، شایستگی و در چارچوب برنامهها و وعدههای رییسجمهور، تجدید نظر کند.
این آزمون برای استخدام سه هزار نفر در دستگاههای اجرایی مختلف برگزار میشود و بیشترین عدم تعادل جنسیتی در دفتر تبلیغات اسلامی دیده میشود که از ۴۳ شغل-محل هیچ ردیفی را به زنان اختصاص نداده؛ البته شرط استخدام در تمام مشاغل اعلام شده در دفتر تبلیغات اسلامی این است که متقاضیان "میبایست الزاماً ملبس به لباس روحانیت باشند."
سازمان قضایی نیروهای مسلح از ۵۱ شغل-محل فقط یک ردیف را به زن و مرد اختصاص داده و بقیه مشاغل را منحصرا برای مردان در نظر گرفته شده است.
سازمان تعزیرات حکومتی از ۹۷ شغل-محل ۳۱ مورد را فقط به مردان اختصاص داده است.
سازمان زندانها از ۲۷۱ شغل-محل ۳۱ مورد را فقط به مردان و ۱۳ شغل را فقط به زنان اختصاص داده است.
سازمان دامپزشکی از ۴۲۱ شغل-محل، ۱۶۸ ردیف را فقط برای مردان و آموزش و پرورش از ۲۰۳ شغل محل ۶۷ مورد را فقط برای مردان و ۳۳ ردیف را فقط برای زنان در نظر گرفتهاند.
به نوشته رونامه وقایع اتفاقیه، در کل ۹۶۱ عنوان شغلی (۳۰ درصد کل استخدامها) منحصرا متعلق به مردان است و فقط در ۱۶ عنوان شغلی منحصرا زن استخدام میشود.
علاوه بر این مشاغل مدیریتی همگی به مردان اختصاص داده شده و زنان برای مشاغلی سازمانی پایینتر در نظر گرفته شدهاند.
حضور زنان در بازار کار که با ریاست جمهوری محمد خاتمی بتدریج شتاب گرفته بود، با به قدرت رسیدن محمود احمدی نژاد روندی نزولی به خود گرفت و در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی هم بهبود قابل توجهی نداشته و به گفته علی ربیعی وزیر کار ایران، نرخ بیکاری زنان دو برابر مردان شده است.
اشتغال زنان در ایران (و خاورمیانه) نظر سازمانهای بینالمللی را نیز به خود جلب کرده و بانک جهانی پایین بودن اشتغال زنان را در ایران "نگرانکننده" خوانده است.
گزارش بانک جهانی بیکاری زنان را در ایران ۲۰.۳ درصد و در بین جوانان ۲۴ درصد برآورد کرده است.
بر اساس اطلاعات مرکز آمار ایران، سهم زنان در فعالیتهای اقتصادی ایران در پاییز ۱۳۹۳ کمتر از سه میلیون و ۷۵۰ هزار نفر بوده، در قیاس با سهم مردان که بیشتر از ۲۰ میلیون نفر بوده است.
آمار رسمی ایران در سال ۲۰۱۱ نشان میدهد که ۲.۵ میلیون خانوار در ایران سرپرست زن دارند، اما فقط ۴۵۰ هزار نفر از آنها (۱۸ درصد) شاغل هستند و بقیه باید به کمکهای دولت یا سازمانهای خیریه متکی باشند.
همچنین پنج میلیون و ۲۵۰ هزار نفر از زنان بین ۱۵ تا ۲۹ سال بیکار بودهاند (۳۹ درصد) درحالیکه تعداد بیکاران مرد در همین رده سنی یک میلیون و ۳۴ هزار نفر (حدود ۱۸ درصد) بوده است.
برخی کارشناسان معتقدند که سرمایهگذاری دولت ایران برای توسعه انسانی به کاهش اشتغال زنان منجر شده چون بیشتر بودجه به بخشهایی از اقتصاد اختصاص یافته که مشاغل مناسبتر برای مردان مثل ساخت و ساز را ایجاد کردهاند و به این ترتیب بخشهایی که مشاغل زنان را تولید میکنند از سرمایهگذاری لازم بیبهره ماندهاند.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar