نیویورک تایمز: ملا منصور برای معالجه به ایران سفر کرده بود
نیویورک تایمز به نقل از یک مقام اروپایی گزارش داد که ملا اختر منصور، رهبر کشتهشدهی طالبان برای معالجه پزشکی به ایران سفر کرده بود. از سوی دیگر اعضای ارشد طالبان برای یافتن رهبر جدید در پاکستان نشستی داشتهاند.
گرچه گروه طالبان افغانستان رسماً کشته شدن ملا اختر منصور، رهبر خود را هنوز تایید نکرده است، اما مقامات آمریکایی اعلام کردهاند که حمله دو پهپاد این کشور به خودروی ملااختر منصور در بلوچستان پاکستان موفقیتآمیز بوده است.
وزارت دفاع آمریکا در روز دوشنبه (۲۳ مه) اعلام کرد که حملهی مرگبار به ملااختر دقیقاً در زمانی صورت گرفته که وی سرگرم برنامهریزی برای حملات جدید تروریستی بوده است.
در پی سخنان باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا، مبنی بر تهدیداتی که از جانب ملا اختر منصور متوجه روند صلح در افغانستان بوده، وزارت دفاع ایالات متحده نیز تایید کرد که "اطلاعات موثق و مشخصی از فعالیتهای تهدیدآمیز ملا منصور علیه آمریکا" بهدست آورده است.
بنا به گزارش خبرگزاری آسوشتیدپرس ژنرال جان نیکلسون، فرمانده نیروهای آمریکایی در افغانستان نیز اعلام کرد که ملا منصور پیشنهاد اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان برای مذاکرات صلح را رد کرده بود. نیکلسون افزود: «امیدوارم رهبران طالبان درک کرده باشند که حال زمان آن است سلاحهای خود را بر زمین گذاشته و به تلاشهای صلح بپیوندند.»
بیشتر بخوانید: دولت افغانستان با گلبدین حکمتیار توافق صلح امضا کرد
طبق خبرهای رسیده شورای رهبری طالبان در پی یافتن رهبری جدید است. نشست اعضای این شورا در کویته پاکستان در روز یکشنبه (۲۲ مه) به منظور یافتن جانشینی برای ملامنصور برگزار شده است.
رهبری ملا منصور در گروه طالبان افغانستان بدون اعتراض و انتقاد نبود. برخی از طرفداران ملاعمر، رهبر پیشین طالبان، ملامنصور را فاقد صلاحیت لازم برای این مقام میدانستند.
به گزارش خبرگزاریهای بینالمللی سراجالدین حقانی، فرزند جلالالدین حقانی و ملا محمد یعقوب، فرزند ملاعمر میتوانند جانشینان احتمالی ملامنصور باشند. گروه حقانی یکی از فراکسیونهای نیرومند در درون گروه طالبان به شمار میآید.
سفر ملا منصور به ایران
پس از انتشار خبر کشتهشدن ملا منصور، وزارت امورخارجه پاکستان اعلام کرد که در محل حادثه پاسپورتی با عکس ملا منصور یافته که نشان میدهد که او با نام جعلی به ایران سفر داشته است.
یک روز بعد (روز دوشنبه، ۲۳ مه/ ۳ خرداد) حسین جابری انصاری، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در نشست هفتگی خود با خبرنگاران در تهران در واکنش به اظهارات وزارت خارجه پاکستان گفت: «مراجع ذیربط جمهوری اسلامی رد میکنند که چنین فردی در چنین تاریخی از مرز ایران وارد پاکستان شده باشد.»
بیشتر بخوانید: وزارت خارجه: ملا اختر منصور از مرز ایران عبور نکرده است
در گزارشی که در روز دوشنبه (۲۳ مه) در روزنامه نیویورک تایمز منتشرشده، به نقل از یک مقام اروپایی آمده است که ملا منصور برای معالجه پزشکی به ایران سفر کرده بود. این مقام اروپایی افزود از آنجایی که سازمان امنیت پاکستان در پی ملا منصور بوده، او به بیمارستانهای پاکستان مراجعه نمیکرده است.
چگونگی حمله به ملا منصور
هنوز روشن نیست که دخالت یا همکاری پاکستان در حمله به ملا منصور تا چه اندازه است. نیویورک تایمز مدعی است که ردیابی ملامنصور توسط "شنود تلفنهای همراه و برخی منابع پاکستانی" بوده است.
به گزارش نیویورک تایمز مقامات آمریکایی در چند هفته پیش به پاکستان گفته بودند که ملا منصور یکی از اهداف آنان به شمار میآید. به گفته یک مقام آمریکایی، نیروهای امنیتی پاکستان تنها اطلاعات کلی از فعالیتهای ملا منصور در اختیار آمریکا قرار داده اما از ذکر جزئیات مشخص خودداری کردهاند.
گفته میشود که بخشی از ارتش و نیروهای امنیتی پاکستان همکاریهایی با ملا منصور داشته و سیاستمداران پاکستانی او را جانشین خوبی برای ملاعمر میدانستهاند.
برخی نمایندگان پارلمان افغانستان نیز در واکنش به کشته شدن ملا منصور درپاکستان گفتند: «جامعه جهانی باید به این نتیجه برسد که بهشت امن تروریستها کجاست و کدام کشورها از گروههای تروریستی و رهبران آنها حمایت میکنند و برای آنها وسایل و تجهیزات لازم جنگی را فراهم میکنند.»
شینکی کروخیل، نماینده مردم کابل خطاب به اعضای طالبان گفت: «پاکستان از شما برای اهداف خود استفاده میکند و شما در آنجا مصون نیستید. بهتر است که جامعه جهانی بفهمد که اسامه بن لادن در کجا کشته شد، ملا عمر در کجا کشته شد یا ملا اختر منصور در کجا کشته شد. امیدوارم که دنیا چهره پاکستان را بشناسد و موضعگیری جدیدی در قبال آن کشور داشته باشد.»
بیشتر بخوانید: اداره امنیت ملی افغانستان کشته شدن رهبر طالبان را تأیید کرد
نیویورک تایمز مینویسد که اقامت و تردد "آزادانه" اعضای ارشد طالبان در پاکستان و حتی در ایران از چشم مقامات امنیتی آمریکا پنهان نیست. حمله پهپادهای آمریکایی به ملا منصور در خاک پاکستان نشان میدهد که آمریکا با این حمله پیام روشنی برای پاکستان دارد.
مقامات آمریکایی تا کنون بارها اعلام کردهاند که در مجازات تروریستهایی که تهدیدی برای امنیت آمریکا و متحدانش به شمار میآیند، بیاعتنا به محل اقامت آنها، درنگ نخواهند کرد.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar