måndag 7 september 2015

پژوهشکده شورای نگهبان: برجام یک معاهده بین‌المللی است و باید در مجلس تصویب شود

پژوهشکده شورای نگهبان: برجام یک معاهده بین‌المللی است و باید در مجلس تصویب شود

  • 5 ساعت پیش
Image copyright
پژوهشکده شورای نگهبان با انتشار گزارشی به بررسی ابعاد حقوقی توافق جامع ایران و قدرت‌های جهانی (برجام) پرداخته و نتیجه گرفته که این توافق یک معاهده بین‌المللی است و طبق قانون اساسی باید به تصویب مجلس ایران برسد.
در این گزارش که سایت شورای نگهبان آن را منتشر شده، آمده است: "متن نهایی توافق میان ایران و ۱+۵ موافقت نامه ای است که مبتنی بر اصول ۷۷ و ۱۲۵ قانون اساسی، به طی تشریفات مقرر در آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی نیاز دارد و از آنجا که دارای وصف بین المللی بوده و متضمن تعهد برای دولت ایران می باشد، در روند رسیدگی داخلی، بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و نظرات تفسیری شورای نگهبان، صلاحیت تصویب آن انحصارا در اختیار مجلس شورای اسلامی قرار دارد".
پژوهشکده شورای نگهبان با بررسی صلاحیت هایی که قانون اساسی برای شورای عالی امنیت ملی تعیین کرده، نتیجه گرفته است که این شورا صلاحیت تصویب متن برجام را ندارد، اما می تواند سیاست هایی را در این مورد تصویب کند که مجلس در بررسی برجام موظف به رعایت آنها خواهد بود.
از زمان حصول توافق جامع اتمی میان ایران و قدرت های جهانی، مقامات دولت ایران از جمله حسن روحانی، رئیس جمهور این کشور می گفتند که این متن یک "برنامه اقدام مشترک" است و از نظر حقوقی معاهده بین المللی تلقی نمی شود و صلاح نیست که مجلس آن را تصویب کند.
به گفته آنها، مسئله برنامه اتمی ایران از سال ها پیش به شورای عالی امنیت ملی سپرده شده است و این شورا می بایست متن توافق جامع را بررسی و تصویب کند.
اما منتقدان دولت می گفتند که توافق جامع یا برجام یک معاهده بین المللی است و طبق قانون اساسی باید در مجلس تصویب شود.
آیت الله علی خامنه ای، رهبر ایران در سخنرانی اخیر خود در جمع اعضای مجلس خبرگان گفت: "به نظر ما مصلحت نیست که ما مجلس را از این قضه برکنار بداریم... باید مجلس وارد شود. حالا مجلس چه بکند؟ بنده هیچ توصیه ای ندارم به مجلس شورای اسلامی که با این چه جوری عمل بکند. اولا نوع تصمیم گیری چه جوری باشد؟ به نحو تصویب یا رد باشد، یا به نحو دیگری تصمیم گیری کنند؟ آیا رد کنند یا تصویب کنند؟ بنده هیچ توصیه ای ندارم".
علی اکبر صالحی، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران که در مذاکرات اتمی با قدرت های جهانی هم حضور داشت، امروز دوشنبه ۱۶ شهریور (۷ سپتامبر) گفته است: "دخل و تصرف در محتوای برجام قابل مذاکره مجدد نیست. دخل و تصرف در برجام موجب می شود که همه تقصیرها را به گردن ایران بیندازند".
او گفت که اگر در جریان بررسی متن توافق، دخل و تصرفی در متن آن صورت گیرد، اجرای آن با مانع جدی مواجه خواهد شد.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar