دفتر احمدینژاد ادعای ظریف در مورد مصاحبه با دانشمندان هستهای را تکذیب کرد
دفتر محمود احمدینژاد ادعای وزیر خارجه ایران را تکذیب کرد. محمد جواد ظریف گفته بود دولت قبلی اجازه مصاحبه با "دانشمندان هستهای" ایران را صادر کرده بود. "یک منبع آگاه" مصاحبه با "یکی دو مدیر عامل" را تأیید کرده است.
دفتر محمود احمدینژاد به ادعای وزیر خارجه دولت یازدهم واکنش نشان داد. در متن نامهای که خبرگزاری فارس به نقل از این دفتر منتشر کرده، "ادعای محمد جواد ظریف مبنی بر اجازه دولت قبل به انجام مصاحبه ماموران آژانس بینالمللی انرژی اتمی با دانشمندان هستهای ایران، کذب محض" خوانده شده است.
بر اساس این نامه، در دولتهای نهم و دهم "هرگونه مصاحبه یا بازجویی و یا ملاقات مامورین آژانس یا هر نهاد بینالمللی خارجی دیگر با دانشمندان هستهای، به صراحت و به صورت رسمی و علنی توسط رییس محترم دولت ممنوع اعلام شد."
فریدون عباسی دوانی، رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی نیز در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، خبرها در مورد مصاحبه مجید شهریاری با بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی را نادرست خواند. شهریاری یکی از "دانشمندان هستهای" ایران بود که در انفجار بمبهای کنترل از راه دور، جان خود را از دست داد. عباسی دوانی خود از سوء قصد جان سالم به در برد.
روز یکشنبه (۲۴ مه/ ۳ خرداد) محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران و عباس عراقچی، مذاکرهکننده ارشد تیم هستهای ایران در جلسهای غیر علنی به پرسشهای نمایندگان مجلس پاسخ دادند. در این نشست، مسئله بازدید بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی از مراکز نظامی ایران و امکان مصاحبه با دانشمندان هستهای ایران مناقشهبرانگیز شد.
محمد جواد ظریف پس از حضور در مجلس به خبرگزاری دولتی ایران (ایرنا) گفت که ایران در ۱۰ سال گذشته برای رفع ابهامات در مورد برنامه هستهای خود اقداماتی انجام داده "و حتی در دولت سابق مصاحبههایی با دانشمندان هستهای کشور از سوی مأموران آژانس انجام شده است".
"گفتوگو با مدیران عامل در پی اشتباه سعدآباد"
از سوی دیگر خبرگزاری تسنیم روز سهشنبه (۵ خرداد) به نقل از "یک مقام آگاه" نوشت که در مورد مصاحبه با دستاندرکاران برنامه هستهای ایران در سال ۱۳۸۳ و همزمان با مذاکرهی ایران با سه کشور اروپایی تصمیمگیری شده است. وی ادامه داده: «بعد دولت و دبیر شورای عالی امنیت ملی تغییر کرد و گفتند این مسائل از قبل بود».
بر این اساس، در دوره ریاست محمد البرادعی بر آژانس بینالمللی انرژی اتمی و زمانی که علی لاریجانی مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران بود، در چارچوب یک مدالیته "یکی دو نفر که در حد مدیرعامل شرکت بودند و این شرکتها برای انرژی اتمی کار میکردند" با آژانس بینالمللی انرژی اتمی مصاحبه و توضیحاتی ارائه کردند.
به گفته این منبع آگاه: «اگرچه صحبت این دو مدیرعامل در دوره اول دولت احمدینژاد و ریاست لاریجانی انجام شد، اما مقدمات آن قبل از دولت احمدینژاد و در اشتباهی که تیم سال ۸۳ در مذاکرات کردند، فراهم شده بود».
به گفته این منبع، ملاقاتهای یادشده در راستای "عقبنشینیهایی که در آن زمان صورت گرفت بوده، زیرا مسیر پرونده [هستهای ایران] مثبت بود و افراد هم در حد مدیرعامل شرکت بودند".
به ادعای منبع خبرگزاری تسنیم، در دوره یادشده "حتی اجازه بازدید و نمونهبرداری از بخشی از یک مرکز نظامی" صادر شده است. این منبع با وجود اینکه نامی از مرکز نظامی یادشده نمیبرد، اما از محتوی سخنانش اینگونه برمیآید که منظور او تأسیسات نظامی پارچین در جنوب تهران است.
نحوه پیشبرد مذاکرات هستهای پیش از دولت احمدینژاد که نشست سعدآباد هم جزیی از آن است، در سالهای بعد همواره مورد انتقاد شدید بود. در آن زمان تلاش شد با تعلیق فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی، از ارسال پرونده ایران به شورای امنیت و صدور قطعنامه پیشگیری شود؛ اقداماتی که به "اشتباه" و "عقبنشینی" تعبیر میشوند.
"مصاحبهها به ترورها انجامید"
پایگاه خبری تابناک روز دوشنبه (۴ خرداد) بخشهایی از گفتوگوی رسول سنایی راد، مسئول اداره سیاسی سپاه پاسداران با "شبکه اطلاعرسانی راه دانا" را منتشر کرد. در این گفتوگو هم به موضوع مصاحبه با دستاندرکاران برنامه هستهای ایران اشاره شده است. به ادعای سنایی راد، در پی "مصاحبههایی که در قالب پادمانها" انجام شدند، هویت "دانشمندان هستهای ایران" فاش شد و این موضوع در نهایت به ترور آنان انجامید.
مسئول اداره سیاسی سپاه پاسداران گفته است: «واقعیت این است که سابقه و پیشینهای که ما از آژانس در ذهن داریم و نفوذی که آمریکاییها در آن دارند، موجب میشود هیچ گونه اعتمادی به آنها نداشته باشیم. برای مثال شهادت دانشمندان هستهای ما نیز ناشی از همین مصاحبههایی بود که در قالب پادمانها گرفته شد و بعدها اطلاعات این دانشمندان در اختیار گروههای تروریستی قرار گرفت و منتهی به شهادت تعدادی از دانشمندان هستهای ما شد.»
پیشتر نیز مهدی محمدی از اعضای سابق تیم مذاکرهکننده هستهای ایران، کشته شدن مجیرد شهریاری او دانشمندان هستهای را نتیجه اطلاعاتی دانست که در مصاحبه با بازرسان آژانس به آنان داده شده است.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar