söndag 24 maj 2015

عراقچی پذیرش بازرسی از مراکز نظامی را تکذیب کرد

عراقچی پذیرش بازرسی از مراکز نظامی را تکذیب کرد

  • 33 دقیقه پیش
آقای عراقچی - راست - و آقای ظریف روز یکشنبه با حضور در مجلس در مورد روند مذاکرات به نمایندگان توضیح دادند
بعد از اظهارات چند نماینده مجلس شورای اسلامی به نقل از عباس عراقچی دایر بر اینکه که ایران بازرسی 'مدیریت شده' از مراکز نظامی اش برای رسیدن به یک توافق جامع با قدرت ها را پذیرفته، آقای عراقچی این موضوع را تکذیب کرده است.
عباس عراقچی مذاکره کننده ارشد ایران که از معاونان وزارت خارجه ایران است روز یکشنبه به همراه محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران درباره روند مذاکرات با گروه پنج به علاوه یک (اعضای دایم شورای امنیت سازمان ملل و آلمان) در مجلس صحبت کرده بود.
خبرگزاری ها و سایت های خبری ایران به نقل از چند نماینده که در این جلسه غیرعلنی حضور داشتند نوشتند که ایران به طرف مذاکرات اعلام کرده که بازرسی مدیریت شده از مراکز نظامی را می پذیرد.
خبرگزاری فارس به نقل از نماینده محافظه کار جواد کریمی قدوسی گزارش داده بود که آقای عراقچی "در گزارش خود، گفت که بازرسی از مراکز نظامی پذیرفته شده اما تحت مقررات و مدیریت جدی خواهد بود."
به گزارش خبرگزاری رسمی ایرنا، بهروز نعمتی دیگر نماینده مجلس هم گفت: "عراقچی در این باره توضیح داد که بازرسی ها در چارچوب پروتکل الحاقی بوده و این گونه نخواهد بود که آمریکایی ها هر زمان که بخواهند از هر جایی بتوانند بازدید کنند. این بازرسی ها قطعا مدیریت شده خواهد بود."
به نقل از احمد شوهانی یک نماینده دیگر هم نقل قول شد که آقای ظریف و آقای عراقچی گفته اند به گروه پنج به علاوه یک اعلام شده که با بازرسی مدیریت شده مشکلی نداریم.
آقای شوهانی گفت: " این بازرسی مدیریت شده به این شکل خواهد بود که بازرسان آژانس امکان نمونه برداری محیطی از اطراف مراکز نظامی را پیدا خواهند کرد."
اما آقای عراقچی بعدا خبر پذیرش بازرسی از مراکز نظامی را "کاملا نادرست" خواند و گفت: "جناب آقای دکتر ظریف و بنده در این جلسه بر مخالفت با بازرسی یا بازدید از هرگونه مراکز نظامی و یا مصاحبه با دانشمندان هسته ای کشورمان تاکید کرده و تشریح کردیم که در طول مذاکرات اصولا راه هرگونه سواستفاده مسدود شده است."
اما آقای عراقچی تکذیب نکرده که بازرسی از مراکز نظامی بر اساس پروتکل الحاقی ممکن خواهد بود.
او گفت که به همراه آقای ظریف روال کار براساس پروتکل الحاقی شامل دسترسی مدیریت شده به سایت های غیرهسته ای (یعنی نظامی) را به نمایندگان توضیح داده است.
به گزارش ایرنا او گفت: "با تاکید بر اینکه پذیرش پروتکل الحاقی نهایتا با مجلس محترم شورای اسلامی است، روال کار در پروتکل الحاقی برای دسترسی مدیریت شده به سایت‌های غیرهسته ای تشریح شد و در خصوص اقدامات حفاظتی و امنیتی که معمولا کشورهای اجرا کننده پروتکل برای صیانت از اطلاعات نظامی، هسته‌ای و صنعتی خود و جلوگیری از جاسوسی به عمل می آورند توضیحات لازم را جهت اطلاع نمایندگان محترم مردم ارائه دادیم."
ایران براساس تفاهم نامه لوزان - که اوایل آوریل با قدرت ها به آن رسید و چارچوب توافق جامع را فراهم می کند - به طور اصولی با اجرای پروتکل الحاقی موافقت کرد.
اجرای پروتکل الحاقی امکان دسترسی خیلی بیشتری به تاسیسات ایران را در مقایسه با آنچه بازرسان آژانس اکنون دارند به آنها خواهد داد. بازرسی از برخی تاسیسات نظامی هم می تواند بخشی از پروتکل الحاقی باشد.
یوکیا آمانو مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی اخیرا گفت: "در بسیاری از کشورهای دیگر هر از گاهی، وقتی دلیلی موجه داشته باشیم خواستار دسترسی به مراکز نظامی می شویم، چرا ایران نه؟ اگر دلیلی برای ارائه درخواست دسترسی داشته باشیم، چنین خواهیم کرد، و ایران به طور اصولی باید با این موافقت کند."
بازرسی از مراکز نظامی ایران براساس توافق اتمی با مخالفت رهبر ایران روبرو شده است.
آیت الله خامنه ای هفته پیش گفت "اجازه نمی دهیم از هیچیک از مراکز نظامی هیچگونه بازرسی از سوی بیگانگان انجام شود."
اما مقام های بلندپایه آمریکایی در هفته های اخیر گفته اند که ایران به طور اصولی با بازرسی های پیشرفته و گسترده از مراکز اتمی اش توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی موافقت کرده است، به خصوص با بازرسی های سرزده تعریف شده در پروتکل الحاقی.
ماری هرف سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پیشتر گفت که "جزئیات دقیق رژیم بازرسی ها هنوز درحال حل و فصل است."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar