معامله اتمی؛ نسبت "انعطاف رهبر" با آستانه تحمل مردم
نماینده ولی فقیه در سپاه میزان "انعطاف" ولی فقیه در مذاکرات هستهای را به میزان تحمل فشار تحریمها از سوی مردم مربوط دانست. علی سعیدی در این رابطه به نمونهی نوشیدن "جام زهر" توسط آیتالله خمینی اشاره کرد.
علی سعیدی، نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران روز سهشنبه، ۱۹ خرداد در گفتوگویی طولانی با خبرگزاری فارس در مورد مسائل ایران و منطقه، به مذاکرات هستهای نیز پرداخت. او در بخشی از سخنانش "عوامل انعطاف رهبران" را میزان تحمل مردم دانست و گفت: «اگر برخی عوامل زمینهای به وجود آوردند که آرمانهای رهبری به طور کامل قابل انجام نباشد، برای حفظ اصول انعطاف بوجود میآید.»
اشاره او به مذاکرات اتمی پیش رو بود که با نزدیک شدن مهلت رسیدن به توافق نهایی، بر شدت هشدارهای "دلواپسان" نیز افزوده میشود. سعیدی گفت: «اگر مردم تحمل داشته باشند، آرمانهای رهبری در حد ۱۰۰درصدی عملی میشود.»
احتمال تکرار "نوشیدن جام زهر"
علی سعیدی برای روشن شدن اینکه ولی فقیه چه زمان حاضر به عقبنشینی خواهد شد، جنگ هشت ساله ایران و عراق را مثال زد که چند میلیون کشته و زخمی از دو طرف و ویرانیهای بسیار برجای گذاشت.
او با اشاره به شعار آیتالله خمینی یعنی "جنگ جنگ تا رفع فتنه در عالم" گفت: «این ایده واقعی امام بود و شوخی نمیکردند. ولی وقتی امام احساس میکند که ادامه جنگ ممکن است به مصالح انقلاب لطمه وارد کند، تاکتیک را عوض کردند و قطعنامه را میپذیرند و تعبیر جام زهر را به کار میبرند.»
مثال قابل تامل دیگری که سعیدی از صدر اسلام نام برد، رویکرد امام حسن، امام دوم شیعیان در جنگ با معاویه بود که داوطلبانه از جنگ دست کشید زیرا "چنین ظرفیتی در کارگزارانش" نمیدیده است.
آستانه تحمل مردم به تعبیر فقها
آستانه این تحمل را هرکدام از مقامهای جمهوری به گونهای مشخص میکند. به عنوان مثال احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان، در خطبه نماز جمعه تهران در اول خرداد، بر لزوم "صبر و مقاومت" تاکید میکند و میگوید: «گرسنگی خوردن که از شهید دادن بدتر نیست. گوشت خوردن خیلی چیز خوبی نیست و میتوان یک وعده غذا در روز خورد و کافی است. چرا که ما ترجیح می دهیم آبرو و عزتمان حفظ شود اما شکم ما گرسنه بماند.»
بیشتر بخوانید: صفحه ویژه پرونده هستهای ایران
کمی پس از این سخنان در نهم خرداد حسن روحانی در جمع فرمانداران، تمرکز و تلاش ویژه دولتبر مذاکرات هستهای را ناشی از آن دانست که "زندگی مردم در توفیق و عدم توفیق این مذاکرات است" و باید در مذاکرات "اقتصاد، بازار، ارزش پول ملی مردم و همه چیز مد نظر باشد". او مخالفان را کسانی دانست که "نمیخواهند کام مردم شیرین شود و از لبخند مردم میترسند".
دولت "سودمحور"
حسن روحانی مکرر در باره سمتگیریهای کلی دولت بر لزوم تعامل با جهان و "نجات اقتصاد" کشور تاکید کرده است. نماینده ولی فقیه در سپاه در گفتوگوی خود با خبرگزاری فارس نگاه دولت را "سود محور" دانست و گفت: «یک دیدگاه میگوید اگر ما بخواهیم اقتصادمان فعال و تعاملمان با دنیا بیشتر شود و بتوانیم با دنیا تعامل کنیم، باید جذب جامعه جهانی شویم و در غالب بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول حرکت کنیم که من اسم این دیدگاه را عقلانیت ابزاری و یا عقلانیت سودمحور گذاشتهام.»
سعیدی افزود: «به هرصورت دولتی بر سر کار آمده و شعارش این است که میخواهیم با نگاه دیپلماسی و در چارچوب قوانین بینالمللی و صندوق جهانی پول جلو برویم، رهبری میفرماید خب، دیگران این موضوع را امتحان کردند شما هم میخواهید امتحان کنید، بیایید وارد مذاکره شوید اما اصول ما مشخص است و برای آن هزینه کردهایم و اگر بنا بود از اصول دست برداریم چرا ۳۵ سال هزینه کردیم.»
"آمریکاییها دروغ میگویند"
علی سعیدی در ادامه سخنان خود به نگرانی آیتالله خامنهای "از روند و نتیجه کار" اشاره کرد و گفت: «بحث حضرت آقا این است که ما در مذاکرات جلو میرویم تا یک بار دیگر به دنیا بفهمانیم آمریکاییها صداقت ندارند و دروغ میگویند.»
یکی از مسائل مورد مناقشه پذیرش پروتکل الحاقی و پذیرش بازرسی از مراکز نظامی ایران است.علی سعیدی در گفتوگوی خود با خبرگزاری فارس تاکید کرد: «پروتکل میگوید آنها در هر زمان و هر مکان که خواستند میتوانند از مراکز ما بازدید کنند لذا برای پروتکل باید شرط و قید بیان شود.»
انتخابات مجلس، "یک تهدید"
سعیدی در جای دیگری از گفتوگویش به انتخابات پیش روی مجلس در زمستان امسال پرداخت و گفت: «تلاشهای زیادی میشود تا مجلس انقلابی تبدیل به مجلس دیگری شود که این تهدیدی برای آرمانهای امام و رهبری و مصالح نظام است. لذا شورای نگهبان وظایفی دارد و خواص هم باید معیارهای نماینده در طراز انقلاب را معرفی کنند تا مردم در پای صندوق به نمایندهای رای دهند که خواستههای آرمانی رهبری را عمل کند.»
حسن روحانی در جمع فرمانداران در روز نهم خرداد تاکید کرده بود که تلاش دولت برگزاری یک "انتخابات پرشور، رقابتی و سالم" است. او گفت: «ایران فلان کشور شرق دور (کره شمالی) نیست که همه پادگانی زندگی کنند؛ اینجا مردم آزاد هستند، حرف میزنند و نظر میدهند."
روحانی افزود: «اصلا انتخاب یعنی چه؟ یعنی بین چند چیز یکی را برگزینیم والا اگر یک چیز است دیگر انتخاب معنی ندارد. ما سه تا شئی جلو شما بگذاریم و بگوییم حتما باید این را برداری و در عین حال باید انتخاب کنی، این انتخاب نیست.»
تا انتخابات مجلس که قرار است اسفندماه سال جاری همزمان با انتخاب اعضای مجلس خبرگان رهبری برگزار شود هنوز فاصله زیادی مانده است اما این موضوع نیز از جمله نگرانیهای "دلواپسان" به شمار میرود که از مدتها پیش دربارهاش هشدار دادهاند.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar