Iran-Aids-to-Yemen
هواپیمای حامل مواد غذایی سازمان هلال احمر جمهوری اسلامی، روز شنبه (۲۹ می-۸ خرداد) در فرودگاه جیبوتی تخلیه شد.
تقاطع: معاون امور بین‌الملل “جمعیت هلال‌ احمر” جمهوری اسلامی می‌گوید که یک تیم سه نفره‌ی این سازمان عازم کشور جیبوتی شده‌اند تا شرایط احداث “پایگاه امدادی” ایران در این کشور برای کمک به مردم یمن را بررسی کنند.
شهاب‌الدین محمدی عراقی در گفتگویی با خبرگزاری “مهر”، با اشاره به فرود هواپیمای حامل کمک‌های ایران به یمن در فرودگاه جیبوتی در روز جمعه (۸ خرداد-۲۹ می)، گفت: «تلاش ما این بوده و است که کمک‌های امدادی به سرعت به دست مردم یمن برسد و اولویت ما نیز ارسال کمک‌ها به صورت مستقیم بوده است، اما در شرایطی که این مساله با مشکل مواجه شد، کشور جیبوتی را انتخاب کردیم که مرکز کمک‌رسانی سازمان ملل و برنامه جهانی غذا به یمن است.»
پیش از این، صارم رضایی، سرپرست تیم اعزامی هلال احمر جمهوری اسلامی به جیبوتی از تحویل محموله‌ی ۲۰تنی مواد غذایی به برنامه جهانی غذا” وابسته به سازمان ملل خبر داده بود.
هواپیمای حامل این کمک‌ها پیش‌تر، یک بار در روز ۲ خردادماه به جیبوتی اعزام شده بود اما موفق به فرود نشد و به ایران بازگشت.
ناصر چرخ‌ساز، رییس سازمان امداد و نجات هلال احمر” در همان روز در گفتگویی با خبرگزاری فارس، «عدم هماهنگی با وزارت خارجه جیبوتی» را دلیل بازگشت این هواپیما اعلام کرده بود.
تحویل کمک‌های جمهوری اسلامی به پایگاه‌های سازمان ملل متحد در جیبوتی پس از آن صورت می‌گیرد که دست‌کم در دو مورد، تلاش حکومت ایران برای فرود هواپیماهایش در فرودگاه صنعا در یمن با دخالت جنگنده‌های عربستان سعودی، ناکام ماند.
در تلاش اول، یکی از این هواپیماها که به گفته مقامات ایرانی حامل کمک‌های بشردوستانه و زخمی‌های درمان‌شده‌ی یمنی” بود، هنگام ورود به حریم هوایی یمن با اخطار جنگنده‌های عربستان مواجه و مجبور به بازگشت به ایران شد.
جنگند‌ه‌های سعودی، یک بار دیگر نیز پس از عدم توجه خلبان یک هواپیمای ایرانی به هشدارهای آن‌ها، باند فرودگاه شهر صنعا را بمباران کردند تا این هواپیما هم به ایران بازگردد.
در همین فاصله، یک کشتی تحت اجاره‌ی “هلال احمر” جمهوری اسلامی نیز که قصد داشت در بندر الحدیده در جنوب یمن پهلو بگیرد، در نهایت مجبور شد با تغییر مسیر اجباری به سوی جیبوتی، محموله‌ی ۲۵۰۰ تنی دارو و غذای ارسالی را در این کشور تخلیه کند.
این در حالی بود که تا پیش از این تغییر مسیر، مقام‌های ارشد نظامی تهران تاکید داشتند که کشتی “ایران شاهد” در یمن پهلو خواهد گرفت و اجازه بازرسی آن توسط نیروهای ائتلاف به رهبری عربستان سعودی را نخواهند داد.
عربستان سعودی و متحدان منطقه‌ای‌اش که از دو ماه قبل، حملات هوایی خود را به مواضع شبه‌نظامیان حوثی در یمن آغاز کرده‌اند، می‌گویند که این شبه‌نظامیان از حمایت مالی و نظامی جمهوری اسلامی برخوردارند.
در همین حال، خبرگزاری‌های ایران از بارگیری دومین کشتی حامل کمک‌های جمهوری اسلامی به یمن در “بندر امام‌خمینی” خبر داده‌اند.
آن‌گونه که مدیرکل بنادر و دریانوردی خوزستان” روز ششم خردادماه به شبکه‌ی خبر تلویزیون دولتی ایران گفت، این کشتی ۱۵ هزار تنی موسوم به کشتی آرزو” در حال «بارگیری ۸ هزار تن برنج و هزار تن شکر در بندر امام خمینی است».
به گفته‌ی عبداللهی، این کشتی پس از اتمام بارگیری در این بندر، یک محموله آرد را نیز در “بندر رجایی” در استان هرمزگان بارگیری می‌کند و سپس از طریق خلیج فارس راهی جیبوتی می‌شود.
کشور جیبوتی در شاخ افریقا و در آن سوی خلیج عدن قرار گرفته است و فاصله‌ی دریایی بسیار کمی با کشور جنگ‌زده‌ی یمن دارد.