امیرعبداللهیان: جلوی انفجارهای تروریستی در متروی تهران را گرفتیم
معاون وزیر خارجه ایران میگوید زمانی نیروهای داعش در فاصله ۵۰ کیلومتری مرزهای ایران بودند و اقدام به موقع جمهوری اسلامی جلوی آسیبها را گرفت. او افزود که بدون کمکهای “مستشاری” ایران سوریه از دست رفته بود.
حسین امیرعبداللهیان، معاون عربی و آفریقای وزارت خارجه ایران در نشست «تحولات سوریه و سناریوهای پیش رو» توضیحاتی در باره حمایت ایران از اسد، بحران سوریه، تحرکات داعش در عراق و امنیت داخل کشور داده است.
به گزارش ایسنا، امیرعبداللهیان گفته است: «اگر هوشیاری دستگاههای امنیتی نظامی و انتظامی نبود شاید امروز باید از انفجار گروههای تروریستی در ایستگاههای مترویمان در تهران صحبت می کردیم اما همه اینها پنجاه کیلومتر دور از مرزهای ما متوقف شد و اجازه ورود اینها به کشور داده نشد.»
امیرعبداللهیان در توضیح اهمیت بحران سوریه برای نظام جمهوری اسلامی به پیوند تحولات عراق و سوریه اشاره کرده و گفته که اقدام به موقع نظام علیه گروههای تروریستی جلوی ورود به “نقطه آسیبپذیری” را گرفت: «بخشهای نظامی و امنیتی ما به این نتیجه رسیدند که در طی تحولات در داخل سوریه و تحرکات داعش و حمایت بازیکنان و بازیگران منطقهای و فرامنطقهای، برخی ناامنیها از سوی سوریه وارد عراق میشود. این ظرفیت فزایندهای که در عراق با وجود داعش از سوریه ایجاد شد امنیت ملی ما را هم با تهدید مواجه کرد.»
این نخستین مرتبه نیست که مقامات جمهوری اسلامی از رفع خطر ورود داعش به مرزهای ایران سخن میگویند. احمدرضا پوردستان، فرمانده نیروی زمینی در پاییز سال ۹۴ اذعان کرد: «سال گذشته داعش از استان دیاله عراق به مرزهای غربی ایران نزدیک شد و ما اخطار دادیم که اگر از خط قرمز ۴۰کیلومتری ما عبور کند با پاسخ قاطع روبرو میشوند.»
وزارت اطلاعات نیز تا کنون چند مرتبه از دستگیری تیمهای مرتبط با داعش در مرزهای غربی و شرقی ایران خبر داده است، اما این اولین بار است که یک مقام رسمی از وزارت خارجه، ابعاد خطر نفوذ داعش را به انفجارهای احتمالی در متروی تهران میکشاند.
کلاهسبزها و “ماموریت مستشاری”
نشست «تحولات سوریه و سناریوهای پیش رو» روز چهارشنبه هشتم اردیبهشت در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شده است. امیرعبداللهیان بار دیگر تاکید کرده که ایران نیروی نظامی به سوریه اعزام نمیکند: «در مقطع کنونی هیچ نیروی رزمنده و جنگجویی وارد سوریه نشده است بلکه همان مستشارانی که از سپاه به سوریه میرفتند حالا از بخشی از نیروهای مستشاری زبده ارتش وارد سوریه شدهاند و در مقاطعی به دلیل نزدیکی آنها به صحنه عملیات گاهی با شهادتشان مواجه میشویم.»
این توضیح به اعزام تکاوران ارتش ایران به سوریه باز میگردد که به نام کلاهسبزها شهرت دارند. نخستین مرتبه در اواسط فروردین بود که علی آراسته، معاون هماهنگی نیروی زمینی ارتش از استقرار گروهی از کلاهسبزهای تیپ تکاوری ۶۵ نوهد به عنوان مستشار در سوریه خبر داد.
کمال پیمبری، معاون آموزش نیروی زمینی ارتش ایران، یکشنبه ۵ اردیبهشت اعلام کرد: «ارتش بنا به تدبیر و دستور فرمانده معظم کل قوا در ماموریتهای مستشاری نیز حضور پیدا کرده تا در کنار سپاه پاسداران به ایفای نقش بپردازد.»
«اجازه ندادیم تروریستها نظام سوریه را سرنگون کنند»
حسین امیرعبداللهیان در پاسخ به سوالی پیرامون علت اعزام نیروهای ارتش به سوریه گفته است که آنها به درخواست رسمی دولت این کشور و “صرفا برای مبارزه با تروریسم” به سوریه اعزام شدهاند “تا از سرنگونی بشار اسد توسط تروریستها جلوگیری کنند و منطقه و امنیت ملی ما را بیش از این به خطر نیندازند.”
او افزایش تعداد “نیروهای مستشاری ایران” در سوریه را تابعی از بیشتر شدن تحولات و نیازهای منطقه دانسته و تاکید کرده که جمهوری اسلامی “اجازه نداد تروریستها نظام سیاسی و قانونی سوریه را سرنگون کنند.
معاون وزارت خارجه در بخش دیگری از سخنان خود در باره آینده سوریه و سرنوشت اسد به بیخبری بسیاری کشورها از تحولات دمشق پرداخته است: «در مقابل ایران، روسیه، چین و لبنان و حتی کشورهایی مثل مصر و الجزایر معتقدند که نباید در نیویورک، مونیخ و وین راجع به سوریه تصمیم گرفته شود بلکه مردم سوریه باید این کار را انجام دهند.»
امیرعبداللهیان افزوده که ایران حامی این ایده نیست که بشار اسد رئیس جمهوری مادامالعمر سوریه باشد اما نخست باید تکلیف تروریستها در سوریه روشن شود: «شاید خیلی عقلانی نباشد که ما روی بشار اسد معامله کنیم در حالی که جایگزین مناسبی برای او دیده نشده است.»
علیاکبر ولایتی، مشاور عالی رهبر جمهوری اسلامی در امور بینالمللی چند روز قبل در ملاقات با سفیر سوریه در تهران گفته بود نیروهای ایرانی به درخواست دولت سوریه در این کشور حضور دارند و جمهوری اسلامی تنها در صورتی نتیجه مذاکرات ژنو را قبول میکند که مخالف “منافع ملت سوریه” نباشد.
ولایتی پیشتر تاکید کرده که بشار اسد، خط قرمز جمهوری اسلامی است. او در آذر ماه ۹۴ و پس از بازگشت از سوریه در صدا و سیمای جمهوری اسلامی عنوان کرد که بحران سوریه یک “جنگ کوچک بینالمللی” است و افزود که ایران بنا ندارد در “میدان جنگ و در میدان سیاست” پشت اسد را خالی کند.
منبع: دویچه وله
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar