måndag 31 december 2018

فرزندان جان‌باختگان جنگ از محسن رضایی شکایت می‌کنند

فرزندان جان‌باختگان جنگ از محسن رضایی شکایت می‌کنند

توئیت کربلای۴ محسن رضایی سر و صدای زیادی در فضای مجازی ایران برپا کرد. چنانچه تا کنون ۲۸۰۰ پرسش و انتقاد و نظر پای همان توئیت نوشته شده است. در این گزارش نگاهی داریم به آنچه محسن رضایی درباره کربلای۴ نوشت و واکنش‌ها به آن.

توییت محسن رضایی، فرمانده وقت سپاه پاسداران و دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره عملیات کربلای ۴ واکنش‌های متعددی در شبکه‌‌های اجتماعی داشت.

دو روزی است که اغلب محتوای توئیت‌های فارسی هشتگ کربلای ۴ دارد، نامی که انبوهی از خانواده‌ها را دوباره به تکرار خاطرات یک عملیات نظامی در جنگ ایران و عراق بُرد. عملیات کربلای ۴ در ۵ دی‌ سال ۱۳۶۵ انجام شد و به دلیل لو رفتن عملیات هزاران کشته و مجروح برجای گذاشت. بازگشت جسد غواصان در سال گذشته به ایران، بار دیگر موجی از سوال‌ و پرسش در مورد چرایی انجام این عملیات را به دنبال داشت. هر سال با رسیدن سالگرد این عملیات سوال و انتقاد درباره دلایل انجام عملیات بالا می‌گیرد.
«عملیات کربلای ۴ برای فریب دشمن بود»
توئیت محسن رضایی خیلی کوتاه بود. او نوشته بود: «عملیات کربلای ۴ برای فریب دشمن انجام شد. اگر تحلیلگر تاریخی در فهم آن فریب بخورد، پس وای به حال نوشته های او.» البته همین سخن کوتاه او تا به امروز با طرح ۲۸۰۰ پرسش و نظر در پایین حساب توئیتری او همراه بوده است. اغلب سوال‌ها درباره این است که منظور از «عملیات فریب» چه بوده و چرا در یک نشست خبری با حضور پژوهشگران جنگ و خانواده جانباختگان کربلای ۴ به ابهام‌ها پاسخ داده نمی‌شود.سخت‌ترین نقدها از جانب حسام‌الدین آشنا، مشاور رییس‌جمهوری مطرح شد. او خیلی صریح به محسن رضایی گفت: «دیگر نمی‌توانید پشت نام سرداران شهید پنهان شوید و باید خود را برای سوالات سخت آماده کنید.»
«برای اینکه روحیه‌ نیروها خراب نشود گفتیم عملیات فریب بود»
البته ماجرای «فریب دشمن» پیش از محسن رضایی سال ۹۴ از زبان اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس وقت مجمع تشخیص مصلحت نظام و فرمانده ۸ سال جنگ ایران و عراق در گفتگو با ایسنا مطرح شده بود. هاشمی‌ رفسنجانی درباره عملیات کربلای۴ گفته بود: «پس از شکست عملیات، برای اینکه روحیه نیروها خراب نشود، به گونه‌ای خبر را اعلام کردیم که این یک عملیات‌ فریب بود؛ یعنی این‌ گونه آن تبلیغات دشمن را خنثی کردیم.»

آقای هاشمی‌ رفسنجانی همچنین در بخش دیگری از این‌ گفت‌وگو تاکید کرد: «ما در عملیات اول که به نام عملیات کربلای۴ بود، ناموفق بودیم اما بلافاصله جبران کردیم. با عملیات کربلای۵، آثار شکست کربلای ۴ از بین رفت. یعنی به گونه‌ای تبلیغات کردیم که اصلاً آن مسأله حل شد.»
عملیات کربلای۴ چه بود؟
عملیات کربلای۴ نام عملیات نیروهای ایرانی در جنگ ایران و عراق بود. این عملیات با رمز «محمد رسول‌الله» در محور ابوالخصیب به صورت گسترده در تاریخ ۵ دی ۱۳۶۵ به فرماندهی سپاه و به منظور آماده‌سازی مقدمات فتح بصره توسط نیروهای ایرانی انجام شد. لو رفتن این عملیات شکست سختی برای ایرانی‌ها به دنبال داشت. با تلفات فراوان نیروهای ایرانی در نهایت مجبور به عقب‌نشینی شدند.

آقای هاشمی رفسنجانی (فرمانده جنگ در زمان عملیات) در یادداشت‌های روزانه‌اش در ۱۱ دی ماه نوشته «آقای شمخانی اطلاعات لازم را در خصوص نتایج عملیات شکست خورده کربلای۴ داد. خیلی بدتر از آن‌چه تا به حال گفته بودند، نزدیک به ۱۰۰۰ شهید و ۳۹۰۰ مفقود الاثر داشتیم و حدود ۱۱ هزار مجروح». این در حالیست که در بیانیه رسمی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، تعداد کشته‌های این عملیات کمتر از ۱۰۰۰ نفر بوده‌ است. آمار درباره تعداد دقیق شهدا و زخمی‌ها در منابع و به روایت افراد و فرماندهان متفاوت است.
«شب عملیات غافلگیری ۵۰ درصد بود»
محسن رضایی نیز در کتاب «جنگ به روایت فرمانده» نوشته بود: «شاید ۱.۵ برابر عملیات فاو، نیرو و تجهیزات آماده کردیم .تا یک هفته قبل از عملیات، غافلگیری در حدود ۸۰ درصد بود اما از یک هفته به عملیات هرچه به شب عملیات نزدیک می‌شدیم، این رقم کاهش می‌یافت تا حدی که شب عملیات به ۵۰ درصد رسیده بود.»

پرسش از محسن رضایی درباره دلایل انجام عملیات کربلای۴ به این دلیل مطرح می‌شود که او در کنار آقای هاشمی‌ رفسنجانی فرمانده آن عملیات بود و برخی بر این باورند که او به عنوان فرمانده می‌توانست احتمال سرکوب عملیات از سوی نیروهای عراقی را پیش‌بینی و ارزیابی کند.
وفیق السامرایی از کجا می‌دانست؟
با این حال گرچه آقای رضایی مدعی است که عملیات کربلای‌۴ برای فریب دشمن بوده اما «وفیق السامرایی»، از ژنرال‌های صدام، در کتاب خاطرات خود نوشته که عراقی‌ها روز حمله را هم می‌دانستند «ما روز آغاز حمله احتمالی را شامگاه ۲۴ یا ۲۵دسامبر ١٩٨٦(۳یا ۴ دی ۱۳۶۵) پیش بینی کردیم...اطلاع دادند که حمله ایرانی‌ها آغاز شده و باید خیلی زود به مرکز فرماندهی بروم....حمله در دو منطقه آغاز شده بود و در پیش بینی زمان و محور حمله و میزان نیروهای مهاجم موفقیت بزرگی نصیب ما شده بود. این حمله به شدت سرکوب شد.»
نقبی به خاطرات حسن باقری
برخی این روزها به خاطرات حسن باقری و سخنان او که سال‌ها پیش از شبکه‌ ۱ تلوزیون ایران پخش شده بود ارجاع می‌دهند. او گفته بود: «اول جنگ بچه‌های تبریز تو دهلاویه ۷۰ تا شهید دادن، خدا شاهده همه تنشون می‌لرزید. حالا اصلا انگار نه انگار. اگر فردا هم بهمون بگن صدهزارتا... فرقی نداره. من خودم جوابی ندارم برای این [روش] روز قیامت بدم. اگه برادرا جواب دارن، خوش به حالشون.» او افزوده بود: «خیلی برای ما راحت شده که ۳۰۰ تا جنازه رو توی عملیات بذاریم وسط معرکه بیاییم عقب. کار کردن قبل از عملیات خیلی سخت شده، ولی تلفات دادن در داخل عملیات خیلی ساده شده. هزارتا، دو هزارتا، سه هزار تا، اصلا انگار نه انگار.»
پس‌لرزه‌های آنلاین توئیت محسن رضایی
اما از لحظه‌ای که همان چند جمله کوتاه را نوشت تا به حال هزاران نفر از بستگان خانواده قربانیان کربلای ۴ گرفته تا خبرنگاران، شهروندان عادی و چهره‌های سیاسی توییت او را ضمیمه کرده و نقدی روانه او کرده‌اند. با این حال محسن رضایی پس از آن توییت تا کنون سکوت اختیار کرده است.

در میان چهره‌های سیاسی این بار حسام‌الدین آشنا که در توییتر اغلب به توییت‌های استعاریک و مبهم معروف است خیلی صریح سوالی را پیش روی فرمانده سابق جنگ ایران و عراق قرار داد «برادر محسن، بین عملیات فریب و عملیات لو رفته تفاوت از زمین تا آسمان است. تحلیل‌های پسینی مشکلی را حل نمی‌کند. ما شاید خطاکاران را ببخشیم اما خودشیفتگان را هرگز.» البته حساب توییتری آقای آشنا از دیروز از دسترس خارج شده است.
«فرمانده عملیات فریبنده سلام بر شما»
آقای آشنا همچنین در کانال تلگرامی‌اش کمی مفصل‌تر به موضوع پرداخته و محسن رضایی را فرمانده عملیات فریبنده خطاب کرده: «وقت آن رسیده که در سی‌امین سالگرد پایان جنگ و چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی تن به شفافیت داده و به سوالات کهنه بسیجیان و خانواده‌های شهدا و ایثارگران در باره رازهای سربه‌مهر دفاع مقدس پاسخ دهید. شما تا به حال در قامت یک قهرمان ملی جلوه کرده‌اید اما اکنون با این سخنان در باب آن عملیات تلخ دیگر نمی‌توانید پشت نام سرداران شهید پنهان شوید و باید خود را برای سوالات سخت آماده کنید.»
سی‌میلیارد تومان هزینه عملیات کربلای ۴ و ۵
اما عملیات کربلای چهار هزینه‌های زیادی نیز در شرایط جنگی روی دست اقتصاد آن روز ایران به جا گذاشت. چنانچه مسعود روغنی زنجانی، وزیر برنامه و بودجه وقت در گفت‌وگو با مجله اندیشه‌پویا در این باره گفته بود: «سال ۱۳۶۵ با درخواست ستاد پشتیبانی جنگ و فتوای امام خمینی، بانک مرکزی سی‌ میلیارد تومان اسکناس بدون پشتوانه برای تامین هزینه عملیات‌های کربلای۴ و کربلای‌ پنج چاپ کرد.»
واکنش اصولگرایان
واکنش‌ها به محسن رضایی در میان چهره‌های سیاسی و خبرنگاران اصولگرا نیز ادامه داشت. چنانچه مهدی بختیاری، خبرنگار در حساب رسمی توییتر خود انتقادها و پرسش‌هایی را پیش روی محسن رضایی مطرح کرد: « با سخن چرانی‌های جاهلانه و مغرضانه در مورد جنگ و به‌ویژه عملیات کربلای ۴ مخالفم و این شکل نقد کردن‌ها را منطقی نمی‌دانم ولی محسن رضایی باید پاسخ بدهد که منظورش از اینکه کربلای ۴، عملیات فریب بود چیست؟»در همین حال بهمن کارگر، رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس درباره توییت محسن رضایی و اینکه عملیات کربلای ۴ عملیات فریب بوده، گفت: «از جمله ایشان سوء برداشت شده، ایشان چنین اعتقادی ندارند. ما عملیات لو رفته کربلای ۴ را به یک عملیات فریب برای ارتش عراق تبدیل کردیم و ۱۰ روز بعد در همان نقطه در حالی که نیروهای رژیم بعثی به مرخصی رفته بودند، عملیات کربلای ۵ را با موفقیت انجام دادیم.»
واکنش خانواده‌ جانباختگان جنگ و تهدید به شکایت
مهدی جلیلی، روزنامه‌نگار نیز اعلام کرده که از محسن رضایی شکایت خواهد کرد. او از همه فرزندان شهدا دعوت کرده است که علیه محسن رضایی اقامه دعوا کنند. او نوشته است: «معلوم کنند نقشه این فریب را چه کسی کشید. چه کسی پدران و فرزندان این کشور را خرج فریب کرد.»آسیه باکری، فرزند حمید باکری، یکی دیگر از جانباختگان جنگ نیز خطاب به محسن رضایی و مواضع اخیرش درباره عملیات کربلای ۴ نوشت: « آقای رضایی برای آخر عاقبت خودتون و راحتی اعصاب بازماندگان جنگ تحمیلی دیگه ننویسید. مرهم نیستید عذرخواهی بلد نیستین، لااقل سکوت رو تمرین کنید!»یک کاربر دیگر نیز در تویترش نوشته که حاضر است وکالت خانواده‌ها را بر عهده بگیرد.مرتضی گلپور، روزنامه‌نگار نیز که پدرش در عملیات کربلای‌ ۵ حاضر بوده خطاب به محسن رضایی نوشت: «پدر من که تو کربلای ۵ بوده، میگه هنوز جنازه رفقاش رو کنار جاده می بینه؛ تو شبا خواب چی می بینی؟ تو خیابونا چی می بینی؟ ۳۰ هزار شهید در فقط یک عملیات، واست چه معنایی داره؟»
 

ناگفته های محسن آرمین از مرگ زهرا کاظمی

ناگفته های محسن آرمین از مرگ زهرا کاظمی

محسن آرمین، نایب رئیس مجلس ششم در گفت‌و‌گو با ایرنا، برخی از ناگفته‌های مرگ زهرا کاظمی را تشریح کرد؛ از جمله اینکه همسر یکی از دوستان کاظمی آشنایی با بهزاد نبوی، فعال مطرح اصلاح‌طلب داشته و چه بسا سعید مرتضوی از این طریق می‌خواسته اصلاح‌طلبان را به جاسوسی متهم کند. آرمین در این گفت‌و‌گو، با رد این ادعا که زهرا کاظمی بلافاصله بعد از دستگیری ضربه مغزی شده است، اظهارکرد: فاصله بین دستگیری تا مرگ مغزی او زیاد بوده است. البته ظاهراً هنگام دستگیری وقتی به محوطه زندان اوین منتقل می‌شود، همچنان اعتراض می‌کرده است و می‌گویند در همین درگیری زمین می‌خورد. خانم کاظمی از نظر جسمی هم قوی بوده است و مقاومت می‌کرده است. تا موقعی که به کما می‌رود حدود ۲ روز طول می‌کشد. یعنی این ضربه احتمالاً مربوط به دقایق اول دستگیری نیست. تا آنجا که من می‌دانم هیچ تحقیقی هم در مورد این ادعا صورت نگرفت.

آرمین با اشاره به پشت پرده این حادثه، افزود: در اولین بازجویی‌ها مشخص می‌شود که زهرا کاظمی در تهران با کسی دوست است و ارتباط دارد که همسرش یک نسبت دوری با آقای بهزاد نبوی دارد. ما از ذهن آقای مرتضوی خبر نداریم، اما احتمالاً ایشان که خیلی به اصلاح‌طلبان لطف داشتند با اطلاع از این مطلب احساس می‌کرده یک سوژه مناسبی علیه اصلاح‌طلبان به دست آمده است. شاید تصور می‌شد با متهم کردن زهرا کاظمی به جاسوسی این پرونده ظرفیت آن را دارد تا اعتراف علیه این یا آن چهره اصلاح‌طلب پیش برود.

وی ادامه داد: کاظمی شب دستگیری ۴ ساعت پشت درهای بسته مورد بازجویی قرار می‌گیرد. این بازجویی ظاهراً تا ساعاتی پس از نیمه شب طول می‌کشد. آقای مرتضوی هم در این بازجویی حضور داشته است. هیچ کس از محتوا و اتفاقات آن شب و اینکه در آن جلسه چه گذشته است خبری ندارد. اما براساس گزارش‌هایی که در همان زمان دریافت کردم بعد از بازجویی خانم کاظمی وقتی به نیروی انتظامی تحویل داده می‌شود هم بینی‌اش ضربه خورده بوده است هم انگشتانش. تا آنجا که یادم هست ظاهراً بازجویان نیروی انتظامی از او می‌خواهند که این موارد را در بازجویی خود بنویسد و او نیز می‌نویسد. این موارد باید در پرونده زهرا کاظمی موجود باشد. مرتضوی از وزارت اطلاعات می‌خواهد که متهم را تحویل بگیرند. وزارت اطلاعات می‌گوید ما او را جاسوس نمی‌دانیم. ایشان را به هتلش بفرستید. آنجا اگر قرار باشد از ایشان بازجویی می‌کنیم. بنابراین خانم کاظمی تحویل نیروی انتظامی می‌شود. در نیروی انتظامی ایشان می‌گوید که مورد ضرب و شتم قرار گرفته است و آن را مکتوب هم می‌کند.

مرحله بعد مرتضوی به وزارت اطلاعات دستور می‌دهد شما باید خانم کاظمی را تحویل بگیرید اما وزارت اطلاعات قبول نمی‌کند. مرتضوی تهدید می‌کند و وزارت اطلاعات هم بالاجبار زهرا کاظمی را تحویل می‌گیرد. او در سلول وزارت اظهار سردرد و تهوع می‌کند. او را به بهداری می‌برند نمی‌توانند بفهمند مشکل چیست؛ فکر می‌کنند مشکل معده دارد. چون بهداری زندان امکانات زیادی ندارد. بعد حال خانم کاظمی وخیم می‌شود. وقتی او را به بیمارستان خاتم الانبیا می‌برند دیگر به کما می‌رود.
چند روز بعد مرتضوی به خانواده‌ کاظمی می‌گوید ما کاری به دخترتان نداریم بیایید او را ببرید. خانواده‌اش به بیمارستان مراجعه می‌کنند و می‌بینند دخترشان مدتی است مرگ مغزی است.

نایب رئیس وقت مجلس ششم در پاسخ به اینکه چرا زهرا کاظمی ۱۵ روز با دستگاه زنده نگه داشته شده بود، گفت: ظاهراً آقای مرتضوی نمی‌دانسته چطور باید مشکل پیش آمده را حل کند، بنابراین همچنان زیر دستگاه می‌ماند تا راهی پیدا شود.
+27
رأی دهید
-1
 
2
 
0

ویدیوی افشاگری حسن‌ روحانی درباره گزارش‌های دروغی که محسن‌رضایی به رفسنجانی در باره سقوط فاو می داد

ویدیوی افشاگری حسن‌ روحانی درباره گزارش‌های دروغی که محسن‌رضایی به رفسنجانی در باره سقوط فاو می داد

در ویدیویی که در این روزها در شبکه‌های اجتماعی ایرانی باز نشر شده، سخنان حسن روحانی رئیس‌جمهوری کنونی ایران درباره گزارش‌های «دروغین» محسن رضایی فرمانده اسبق سپاه پاسداران ایران از سیر جنگ، بازتاب یافته است.

این ویدیو پس از انتشار توئیتی جنجال برانگیز توسط محسن رضایی دبیر کنونی مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره عملیات کربلای چهار باز نشر می‌شود.

در ویدیوی منتشره، حسن روحانی درباره از دست دادن «فاو» توسط نیروهای ایرانی سخن می‌گوید. او به این نکته اشاره می‌کند که نیروی هوایی به او گزارش‌هایی از شکست نیروهای ایرانی در جبهه «فاو» می‌دادند.

حسن روحانی ادامه می‌دهد که این اطلاعات را با اکبر هاشمی رفسنجانی فرمانده وقت جنگ که ریاست مجلس ایران را هم بر عهده داشت، در میان می‌گذارد. هاشمی رفسنجانی دردر این زمینه با محسن رضایی فرمانده سپاه پاسداران تماس می‌گیرد، اما محسن رضایی این گزارش‌ها را تکذیب کرده و می‌گوید «فاو را تنها با حمله اتمی ممکن است از دست بدهیم».

در همین ویدیو، محسن رضایی گزارش‌های غیر صحیح خود را با احتمال شنود تماس از سوی «دشمن» توجیه می‌کند.

در روزهای اخیر توئیت محسن رضایی درباره عملیات کربلای چهار، بسیار جنجال برانگیز شد. رضایی در توئیتی که جمعه 28 دسامبر منتشر کرد، نوشت: «عملیات کربلای چهار برای فریب دشمن انجام شد. اگر تحلیلگر تاریخی در فهم آن فریب بخورد، پس وای به حال نوشته‌های او».
این توئیت با توجه به تلفات سنگینی که ایران در عملیات کربلای چهار داد، جنجال بزرگی آفرید.

عملیات کربلای 4 نام عملیات نظامی تهاجمی نیروهای ایرانی در جنگ ایران و عراق است. این عملیات در محور ابوالخصیب به صورت گستره اواخر دسامبر 1986 به فرماندهی سپاه و به منظور آماده‌سازی مقدمات فتح بصره توسط نیروهای ایرانی انجام شد.

لو رفتن این عملیات شکست سختی برای ایرانی‌ها به همراه آورد، به‌طوری‌که آن‌ها پس از حدود یک روز از آغاز عملیات با به جا گذاشتن تلفات فراوان عقب‌نشینی کردند. در این عملیات نزدیک به 100 نیروی ایرانی کشته و بیش از 3900 تن مفقود الاثر شدند.

پس از آن بحث‌های زیادی درباره شیوه مدیریت عملیات مطرح شد. حتی در مقاطعی از احتمال محاکمه نظامی محسن رضایی سخن به میان آمد که گفته می‌شود با پا درمیانی‌های برخی از مسئولان از جمله هاشمی رفسنجانی، جلوی این اقدام گرفته شد.
+67
رأی دهید
-7