ونزوئلا-PROWEST-برنده از حد انتخابات
تقاطع: سرانجام پس از ۱۶ سال حاکمیت “چاوزیسم” بر ونزوئلا، اپوزیسیون راست‌میانه و محافظه‌کار این کشور موفق شد سوسیالیست‌های حاکم را در انتخابات پارلمانی شکست دهد. این پیروزی، مقدمه‌ای بر تغییر قدرت در این کشور بحران‌زده‌ی امریکای جنوبی به شمار می‌رود.
آن‌گونه که نهاد ناظر بر انتخابات ونزوئلا ساعتی قبل در بامداد دوشنبه (۷ دسامبر-۱۶ آذر) اعلام کرده، مخالفان دولت در قالب ائتلاف “اتحاد دموکراتیک” موفق شده‌اند تا کنون ۹۹ کرسی از ۱۶۷ کرسی پارلمان را از آن خود کنند. در مقابل، حزب حاکم “سوسیالیست متحد” به رهبری رییس‌جمهور نیکلاس مادورو، تا این لحظه ۴۶ کرسی را به دست آورده است. شمارش آرای مربوط به ۲۲ کرسی هنوز به پایان نرسیده است.
بلافاصله بعد از اعلام این نتایج، آقای مادورو ۵۳ ساله در یک نطق خطاب به ملت، شکست را پذیرفت و گفت: «ما با اخلاق، این نتایج نامطلوب برای “چاویستا” را به رسمیت می‌شناسیم.»
این پذیرش سریع می‌تواند ونزوئلا را از تنشی مشابه آن‌چه بعد از انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۱۳ رخ داد و به کشته شدن ۴۳ نفر از معترضان خیابانی منجر شد، دور کند.
هم‌زمان، مخالفان با آتش‌بازی در مناطقی از کاراکاس، نخستین پیروزی‌شان را از زمان به قدرت رسیدن هوگو چاوز، رییس جمهور پیشین و درگذشته‌ی این کشور، در سال ۱۹۹۹ جشن گرفته‌اند.
انریکه کاپریلس، یکی از چهره‌های ائتلاف مخالفان نیز در توییتی نوشته: «نتایج همانی شد که ما امید به آن داشتیم. ونزوئلا پیروز شد. این پیروزی برگشت‌ناپذیر است.»
این نتایج می‌تواند مخالفان را تشویق کند که پیش از انتخابات آینده‌ی ریاست‌جمهوری در سال ۲۰۱۹، رفراندومی را علیه مادورو برگزار کنند. عفو عمومی زندانیان سیاسی از جمله “لئوپولدو لوپز”، از رهبران شناخته‌شده‌ی اپوزیسیون نیز احتمالا از اولین گام‌های مخالفان بعد از کنترل پارلمان خواهد بود.
با این وجود، بدون کسب دوسوم کرسی‌ها یعنی ۱۱۲ کرسی، آن‌ها قادر نخواهند بود در دیگر نهادها هم‌چون دادگاه‌ها و شوراهای انتخاباتی، تغییراتی را ایجاد کنند.
در عین حال، شکست حزب حاکم ونزوئلا، دومین شکست چپ‌گراها در امریکای لاتین در یک ماه گذشته به شمار می‌رود. پیش‌تر در آرژانتین نیز پس از ۱۲ سال تسلط چپ‌ها بر دولت، کاندیدای غرب‌گرای اپوزیسیون راست‌میانه موفق شده بود در انتخابات ریاست‌جمهوری این کشور به پیروزی برسد.
هر دو این کشورها بعد از سال‌ها حاکمیت دولت‌های سوسیالیست و ضدغرب، با بحران اقتصادی و فساد دولتی گسترده‌ای دست و پنجه نرم می‌کنند که در این میان، تورم بالا و کمبود مایحتاج اولیه در ونزوئلا، شرایط این کشور را بحرانی‌تر کرده است.