söndag 15 april 2018

امکان نجات دریاچه ارومیه به کمک دریاچه وان ترکیه

امکان نجات دریاچه ارومیه به کمک دریاچه وان ترکیه

برای نجات دریاچه ارومیه که آخرین نفس‌های حیات را می‌کشد راه‌‌کارهای فراوانی پیشنهاد شده است. یکی از آنها انتقال آب از دریاچه وان ترکیه است. کارشناسی که در این باره تحقیق کرده درباره پیامدهای آن با دویچه وله صحبت کرد.
default
با خشکی بیشتر دریاچه ارومیه بحث امکان انتقال آب دریاچه وان ترکیه به دریاچه ارومیه و احیاء و نجات این دریاچه بیشتر می‌شود.
سیدهادی بهادری نماینده ارومیه در مجلس در این ارتباط گفت که شناخت کیفیت آب دریاچه وان و تطابق آن با دریاچه ارومیه در دانشگاه‌های مراغه، ارومیه و تهران انجام شده و فرصت مناسبی برای احیای دریاچه ارومیه است تا آب مورد نیاز آن از وان ترکیه تأمین شود.
مسعود تجریشی، معاون سازمان محیط زیست و مدیر دفتر برنامه‌‌ریزی و تلفیق کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه اما خبر داد که در حال حاضر دولت هیچ برنامه‌ای برای انتقال آب از دریاچه وان ترکیه به دریاچه ارومیه ندارد و تمام این‌ها در حد مطالعه است و تحقیقات و تهیه گزارش تنها در حد حرف است.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست درباره انتقال آب از رودخانه ارس هم گفت که حدود ۳ سال پیش مطالعات انتقال آب ارس به ارومیه انجام شده و این مطالعات نشان دادند که این کار مقرون به صرفه و عملی نیست. به گفته تجریشی هر متر مکعب آب ارس برای انتقال به دریاچه ارومیه بیش از ۵ هزار تومان تمام می‌شود.
دیدگاه محقق دانشگاه ارومیه
دکتر ناصر آق، استاد دانشگاه ارومیه و بنیادگذار "پژوهشکده آرتمیا و آبزیان" که کار و فعالیت او با حیات دریاچه ارومیه ارتباط دارد در گفت‌وگو با دویچه وله (فارسی) گفت که موضوع انتقال آب از دریاچه وان حدود دو سال پیش زمانی‌که محققین دانشگاه زوریخ سوئیس به ایران آمده بودند مطرح شد و قرار شد که در وحله اول تبعات بیولوژیکی و اکولوژیکی آب و اثرات آن روی اکوسیستم دریاچه ارومیه  بررسی شود.
این محقق دانشگاه ارومیه تاکید کرد: «آب دریاچه وان با دریاچه ارومیه اکوسیستم متفاوتی دارد. نمونه‌هایی از آب دریاچه وان را آوردند و در دانشگاه ما (ارومیه) و دانشگاه تربیت مدرس روی آن کار کردیم و ترکیبات مختلف را آماده و اثرات فیزیکی و شیمیایی را روی جلبک‌ها و آرتمیا بررسی کردیم. ما به این نتیجه رسیدیم که اگر از دریاچه وان آب انتقال پیدا بکند اثرات بدی روی اکوسیستمی دریاچه ارومیه می‌گذارد.»
دکتر ناصر آق، استاد دانشگاه ارومیه و بنیان‌گذار پژوهشکده آرتمیا و آبزیان
دکتر ناصر آق، استاد دانشگاه ارومیه و بنیان‌گذار "پژوهشکده آرتمیا و آبزیان"
آقای آق پیشنهاد می‌کند که اگر در بدترین حالت قرار باشد آب وان انتقال یابد فقط به قسمت شمالی دریاچه ارومیه انتقال داده شود و بخش جنوبی آن کاملا بسته بماند.
او در ادامه افزود: «قرار شده است که با کارشناسان دانشگاه وان ترکیه و ارومیه یک کارگاه دوروزه برگزار کنیم و موضوع انتقال آب وان را مجددا بررسی کنیم. اگر توافق بین‌المللی بین ترکیه و ایران انجام بشود و مسئولین موافقت بکنند مطالعات را آغاز می‌کنیم و اگر این طرح عملیاتی شود به مدت ۸ تا ده سال طول خواهد کشید و سالانه حدود یک میلیارد متر مکعب آب به ارومیه سرازیر خواهد شد.»
مقدار آب رودخانه ارس  برای ارومیه کم است
مقدار آبی که می‌تواند از ارس به دریاچه ارومیه منتقل شود به گفته این کارشناس بسیار کم است و چیزی حدود ۱۵۰ میلیون مترمکعب آب می‌تواند باشد.
ناصر آق به "دویچه وله" می‌گوید کهدر دو سال گذشته هر ماه تغییرات دریاچه ارومیه از جمله حجم و عمق آب را بررسی کرده است.
به گفته این محقق، دریاچه ارومیه به تدریج به یک دریاچه فصلی تبدیل می‌شود و بخش عمده آن تا اواخر شهریور و مهرماه خشک خواهد شد و مشکل ریزگردها و طوفان‌های نمک و گرد و غبار و غیره نیز شدت پیدا می‌کند. او براساس مشاهدات میدانی خود گفت که هر سال حجم آب دریاچه نسبت با سال قبل کاهش پیدا کرده و این روند ادامه دارد.

در همین زمینه:

WWW LINKS

  • تاریخ 14.04.2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar