گزارش تازه عفو بینالملل از آبان: دستکم ۳۰۴ کشته، بازداشت کودکان، شکنجه و بیخبری
عفو بینالملل در تازهترین گزارش خود شمار کشتهشدگان در اعتراضات گسترده آبانماه را ۳۰۴ نفر عنوان کرده، میگوید هزاران تن از جمله کودکان ۱۵ ساله بازداشت شدهاند و در بیخبری و فقدان اطلاعرسانی، خطر شکنجه بازداشتشدگان را تهدید میکند.
تازهترین گزارش سازمان عفو بینالملل در حالی منتشر شده که مقامهای رسمی جمهوری اسلامی همچنان از اعلام آمار کسانی که توسط نیروهای امنیتی آن کشته شدهاند، سر باز میزنند.
ناظران حقوق بشر در «عفو بینالملل» میگویند نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی اعتراضات آبان ماه را «بیرحمانه سرکوب» کردهاند؛ و هزاران تن، از جمله روزنامهنگاران، کنشگران حقوق بشر یا دانشجویان را بازداشت کردهاند تا کسی از اقدامات «ظالمانه» جاری سخنی نگوید.
این سازمان میگوید گزارش تازه خود را بر پایه مصاحبه و گفتوگو با دهها شهروند داخل ایران تنظیم کردهاست. شهروندانی که از دستگیریهای بیسروصدا و مخفیانه، شکنجه و دیگر رفتارهای سوء با بازداشتشدگان سخن گفتهاند.
عفو بینالملل در عین حال آمار جانباختگان را به دستکم ۳۰۴ نفر افزایش دادهاست. در برآورد پیشین همین سازمان شمار کشتهشدگان نزدیک به صد تن کمتر و دستکم ۲۰۸ نفر گزارش شده بود.
سایت کلمه شمار افراد کشتهشده در اعتراضات را دستکم ۳۶۶ نفر اعلام کرده است. در گزارشی در روزنامه نیویورکتایمز گفته شده بود برخی سازمانهای ناظر میگویند بیش از ۴۰۰ نفر کشته شدهاند. رئیسجمهوری ایالات متحده اخیرا در جریان یکی دو سخنرانی گفته باور دارد بیش از هزار تن در اعتراضات آبان ماه کشته شدهاند.
جمهوری اسلامی ساعاتی پس از آغاز اعتراضات در هفته آخر آبان ماه، دسترسی تقریبا کل شهروندان به اینترنت را قطع کرد. با این حال فیلمها و گزارشهای منتشرشده حکایت از آن دارد که ماموران امنیتی از همان روز نخست با شلیک مستقیم گلولههای جنگی، با معترضان رو در رو شدهاند.
عفو بینالملل نیز میگوید ویدئوها و اظهاراتی که در دست این سازمان است نشان میدهد نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی به روی معترضان غیرمسلحی که خطری متوجه ماموران نمیکردند، آتش گشودهاند.
فیلیپ لوتر، مدیر پژوهشهای غرب آسیا و شمال آفریقا در عفو بینالملل میگوید «اظهارات نگرانکننده شاهدان حاکیست که کموبیش فورا پس از کشتار معترضان بهدست نیروهای امنیتی، آنها در مقیاس وسیع و هماهنگ دست به سرکوبی زدهاند تا بر شدت ترس بیافزایند و مانع از آن شوند که کسی سخنی از رخدادها به زبان بیاورد».
این سازمان به گزارش اخیر سازمان ملل اشاره کرده که دستکم ۱۲ کودک در میان کشتهشدگان هستند.
فیلیپ لوتر میگوید «جامعه بینالملل، از جمله از طریق شورای حقوق بشر ملل متحد، باید فورا دستبهکار شود» تا جمهوری اسلامی اجازه انجام تحقیقات در مورد رخدادها را بدهد.
میشل باچله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، ۱۵ آذرماه، در بیانیهای خواستار شفافیت بیشتر از سوی مقامهای جمهوری اسلامی و همین طور «تحقیق مستقل و بیطرفانه» درباره رخدادها شده بود.
مقامهای جمهوری اسلامی واکنشی به خواسته سازمان ملل نشان ندادهاند. اما گستره خشونتها، و شهروندان غیرمسلحی که هدف گلوله قرار گرفته و کشته شدهاند، در روزهای گذشته در برخی اظهارات جسته و گریخته مقامها، حتی در اظهارات علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی، نیز بهشکلی آشکار شدهاست.
«موج بازداشتهای گسترده» و «شکنجه و سوءرفتار»
سازمان عفو بینالملل در گزارش تازه خود در عین حال از شکلگیری «موجی از بازداشتهای گسترده» سخن گفتهاست. این سازمان به برخی اظهارات مقامهای تهران در مورد بازداشت دستکم هفت هزار نفر اشاره کرده و یادآوری کرده که مقامهای مسئول در این مورد نیز آمار رسمی اعلام نکردهاند.
شماری از منابع به این نهاد ناظر بر حقوق بشر گفتهاند که بازداشتها در سراسر کشور همچنان ادامه دارد.
به گفته این سازمان کودکانی به سن ۱۵ سال در میان بازداشتشدگانی هستند که در زندانهایی مانند فشافویه نگهداری میشوند.
اوایل آذر ماه قاسم شعله سعدی، حقوقدان و نماینده پیشین مجلس که خود تجربه زندانی بودن در فشافویه را داشته، وضعیت این زندان را «فاجعهبار» توصیف کرد. حسن خلیلآبادی، رئیس شورای اسلامی شهر ری، نیز از شرایط بسیار سخت معترضان زندانی خبر داده و گفته که «زندان فشافویه امکانات لازم را ندارد».
عفو بینالملل در مورد اظهارات مقامهای رسمی جمهوری اسلامی، از جلمه رهبر آن، در مورد معترضان و توصیف آنها به «اشرار» و مشابه اینها، همچنین اظهارات منتشرشده در صداوسیما، در مورد صدور احتمالی حکم اعدام در مورد بازداشتیها هشدار دادهاست.
رادیو و تلویزیون دولتی جمهوری اسلامی در روزهای گذشته حتی اظهارات یک «کارشناسان دینی» خود را پخش کرد که خواستار «زجرکشکردن» بازداشتشدگان اعتراضات شده بود. اظهاراتی که بازتاب گستردهای در فضای مجازی و رسانههای داخلی و خارجی پیدا کرد.
عفو بینالملل در عین حال در مورد بازداشت روزنامهنگاران، دانشجویان، کنشگران مدافع حقوق بشر، کنشگران مدافع حقوق اقلیتها، کارگران و شهروندان ایرانی از قومیتهای مختلف نیز هشدار دادهاست.
این سازمان در عین حال به نقل از شاهدان، و مدارک و اسناد تصویری، از شکنجه برخی بازداشتشدگان خبر دادهاست. یکی از این شاهدان میگوید یک عضو خانوادهاش پس از آزاد شدن به قید وثیقه، با سر و صورتی مجروح از بریدگی و کبودی، و بهتزده از آنچه تجربه کرده، به خانه بازگشتهاست.
عفو بینالملل بهنقل از منابع دیگری میگوید بازداشتشدگان، از جمله کودکان، با کامیون، چشمان و دستهای بسته، به زندان رجاییشهر برده شدهاند و روزانه هدف مشت و لگد و ضرب و جرح با باتون قرار میگیرند.
«حمله به بیمارستانها»، «بیاطلاعی از بازداشتشدگان»
این سازمان همچنین از حمله به بیمارستانها و بازداشت زخمیها سخن گفتهاست.
یک منبع خبری میگوید، مقامهای امنیتی، یک مدیر بیمارستان در خوزستان را مجبور کردهاند فهرستی از تمامی کسانی که به تازگی در این مرکز بستری شدهاند را در اختیارشان بگذارد.
ناظران حقوق بشر در مورد بیاطلاعی از برخی بازداشتشدگان نیز هشدار دادهاند و میگویند برخی افراد یا هیچ رابطهای با خانواده خود ندارند یا اطلاع بسیار کمی از آنها وجود دارد.
برخی اعضای خانوادههای بازداشتشدگان به عفو بینالملل گفتهاند مقامها از اطلاعرسانی خودداری میکنند.
فیلیپ لوتر، مدیر پژوهشهای غرب آسیا و شمال آفریقا در عفو بینالملل، گفته است «جهان نباید ساکت بنشیند و نظارهگر ادامه نقض گسترده حقوق بشر توسط مقامهای ایرانی و تلاشهای بیرحمانه آنها برای خرد کردن مخالفتها باشد».
منبع: رادیو فردا
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar