واکنش مقامهای ایران به حادثه منا؛ 'عربستان لیاقت مدیریت حج را ندارد'
- 4 ساعت پیش
صبح روز پنجشنبه دوم مهر بیش از ۷۰۰ زائر حج در اثر ازدحام جمعیت در منا و در جریان برگزاری بخشی از مناسک حج کشته شدند. به گفته مقامات ایران، دست کم ١٣١ نفر از قربانیان این حادثه شهروند ایران بودند که اسامی شماری از آنها از سوی سازمان حج و زیارت اعلام شده است. بیش از ۶۰ ایرانی هم زخمی شدهاند که بیشترشان در بیمارستانهای ایرانی مستقر در مکه تحت درمان هستند. دو هفته پیش هم در حادثه دیگری در مسجدالحرام بیش از ۸۰ زائر کشته شدند که ۱۱ نفر از آنها ایرانی بودند.
در پی حادثه مرگبار دیروز در منا، آیتالله علی خامنهای سه روز عزای عمومی اعلام کرد و رئیس جمهور ایران هم دستور تشکیل جلسه فوقالعاده هیئت دولت برای بررسی حادثه را داد.
این حادثه زمانی رخ داده که تنش دیپلماتیک میان ایران و عربستان همزمان با درگیریهای یمن در ماههای اخیر به اوج خود رسیده است. خطیب نماز جمعه امروز تهران دلیل حادثه منا را "عدم لیاقت مدیریت حج" توسط عربستان خواند و دیگر مقامهای ایران هم با انتقاد از عربستان خواهان پذیرش مسئولیت این حادثه توسط دولت سعودی شدهاند.
مدیریت غلط
آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران، در پیام روز پنجشنبه دوم مهر گفت: "دولت سعودی موظف است مسئولیت سنگین خود را در این حادثهی تلخ پذیرفته و به لوازم آن به قاعده حق و انصاف عمل کند. مدیریت غلط و اقدامات ناشایسته که عامل این فاجعه بوده نباید از نظر دور بماند."
حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، بعد از ورود به نیویورک برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل از عربستان سعودی خواست که با ستاد حج و بعثه رهبر ایران برای امدادرسانی به زائران ایرانی همکاری کند. آقای روحانی گفت که به وزیر خارجه ماموریت داده است تا با مقامهای سعودی تماس بگیرد و اقدامات لازم را در خصوص این حادثه انجام دهد. آقای روحانی پیشتر از دولت عربستان خواسته بود "ضمن به عهده گرفتن مسئولیت این فاجعه، به وظائف قانونی واسلامی خود در این زمینه عمل نمایند".
اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، در پیامی گفته است "اگرچه مرگ مظلومانه حجاج خانه خدا در احرام، آن هم قبل از اتمام اعمال حج و در منا... اجر عظیمی در بارگاه الهی دارد، اما از تقصیر و سوء مدیریت مسئولان نظم این مراسم عظیم در دولت عربستان کم نمیشود ودر قبال آن مسئولند و باید برای دنیای اسلام توضیح دهند".
پیشنهاد واگذاری حج به سازمان کنفرانس اسلامی
علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران، در پیام خود خواهان "بررسی علل ناتوانی متولیان برگزاری این مراسم در انجام وظایف خود و قصور صورت گرفته" شده و پیشنهاد داده است که مدیریت برگزاری حج از سوی تمام کشورهای مسلمان، سازمان کنفرانس اسلامی و بین المجالس اسلامی مورد بررسی قرار بگیرد و "تمهیدات لازم برای برگزاری مراسم مطلوب حج اندیشیده شود". به گفته آقای لاریجانی "آنچه همه ملتهای مسلمان انتظار دارند آن است که دولت سعودی به وظایف خود با تدبیر و تعهد عمل نموده، ضمن برخورد با مجرمین و خاطیان توضیحات قانع کنندهای در مورد آنچه بر میهمانان ضیافت الهی رفته است به امت اسلامی و جهانیان ارائه دهد".
محمد امامی کاشانی، امام جمعه تهران، در خطبههای امروز نماز جمعه، با لحنی تند از عربستان انتقاد کرده و گفته است: "اینکه بگویند حجاج خودشان بینظمی کردهاند و هوا گرم بود، دنیا نمیپذیرد و این دروغ است. اصل قصه را همه میدانند که آن عدم لیاقت مدیریت حج بوده و راه را بستند و وضع را به این صورت درآوردند. بنابراین عربستان باید آن را پذیرفته و این کار غلط را غلط بداند و مدیران را نیز مواخذه کند." آقای امامی کاشانی خواهان سپردن مدیریت حج به سازمان کنفرانس اسلامی شده و امکان مراجعه کشورهای اسلانی به دادگاه بینالمللی برای روشن شدن تکلیف این حادثه را مطرح کرده است.
علی مطهری، نماینده مجلس ایران، به خبرگزاری ایسنا گفت که "شاید این حادثه حکمتی داشته و مقدمهای برای تغییر نظام سیاسی عربستان و سقوط آل سعود باشد تا مسلمانان از دست این خانواده که به دست استعمار انگلیس در عربستان حاکم شدند نجات یابند".
محمد یزدی، رئیس مجلس خبرگان، امروز در پیامی گفت: "ضرورت پیگیری جدی موضوع و پذیرش مسئولیت سهلانگاری و سوء مدیریت کسانی که خود را خادمالحرمین مینامند، اما به جای تأمین امنیت مسلمین در موسم حج با دخالتهای نابجا در امور سایر کشورهای اسلامی به ویژه یمن مظلوم و حمایت از گروههای تندرو و افراطی چهره اسلام را مشوّه کرده و مسلمانان را در بحرین، عراق و سوریه به خاک و خون کشیده و بذر عداوت، دشمنی و ناامنی را در منطقه می کارند بر کسی پوشیده نیست."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar