Attack-Saudi-Embassy-Tehran
تقاطع: در پی شکایت عربستان سعودی از دولت ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد، ۱۵ عضو این شورا دوشنبه‌شب (۴ ژانویه-۱۴ دی) با صدور بیانیه‌ای اعلام کردند که حمله به سفارت‌خانه و کنسول‌گری عربستان در شهرهای تهران و مشهد را با «شدید‌ترین لحن» محکوم می‌کنند.
این بیانیه با اشاره به اصل مصونیت اماکن دیپلماتیک و کنسولی مطابق کنوانسیون‌های ۱۹۶۱ و ۱۹۶۳ وین که دولت‌های میزبان را متعهد به حفاظت از این اماکن می‌کند، از مقامات ایران خواسته تا به تعهدات بین‌المللی‌ در این خصوص، «به طور کامل» پایبند باشد.
اعضای شورای امنیت در بیانیه‌ی خود هیچ اشاره‌ای به اعدام “شیخ نِمر” نکرده‌اند اما از دولت‌های ایران و عربستان خواسته‌اند که در جهت کاهش تنش با یکدیگر گام‌ بردارند.
عربستان سعودی بامداد شنبه (۲ ژانویه)، “نمر باقر النمر”، شیخِ شیعه نزدیک به حکومت ایران را به همراه ۴۶ زندانی دیگر که عمدتا از اعضا و رهبران القاعده بودند، به اتهام ارتکاب جرائم تروریستی اعدام کرد. اعدام “شیخ نمر” که از سال ۲۰۱۲ در بازداشت به سر می‌برد، واکنش شدید مقامات ارشد جمهوری اسلامی و نهادهای دولتی و نظامی ایران را به دنبال داشت. هم‌زمان از عصر روز شنبه گروهی از معترضان به این اعدام، در مقابل سفارت و کنسول‌گری عربستان سعودی در تهران و مشهد تجمع کردند که این تجمع در تهران با ورود به سفارت عربستان و تخریب و آتش‌زدن ساختمان و اموال آن همراه شد.
هرچند که مقامات دولتی، قضایی و انتظامی جمهوری اسلامی، حمله‌کنندگان به سفارت عربستان سعودی را “نیروهای خودسر” معرفی کرده و از بازداشت دست‌کم ۵۰ نفر از آن‌ها خبر داده‌اند، اما دولت عربستان شام‌گاه یکشنبه (۳ ژانویه) کلیه روابط دیپلماتیک، اقتصادی و نیز پروازهای هوایی خود با ایران را به طور کامل قطع کرد و ضمن خارج کردن دیپلمات‌های خود از این کشور، به سفیر و دیپلمات‌های جمهوری اسلامی نیز ۴۸ ساعت فرصت داد تا خاک عربستان را ترک کنند.
به دنبال آن، در روز دوشنبه، بحرین، سودان و جیبوتی نیز در همبستگی با عربستان، روابط خود با جمهوری اسلامی را قطع و دیپلمات‌های این حکومت را از خاک خود اخراج کردند. هم‌زمان امارات متحده عربی نیز در اعتراض به آن‌چه “دخالت ایران در امور کشورهای عربی” خواند، سطح مناسبات دیپلماتیک خود با جمهوری اسلامی را به “رییس دفتر حافظ منافع” کاهش داد و سفیر خود را از تهران فراخواند.
در این میان، “اتحادیه عرب” قرار است روز یکشنبه آینده (۱۰ ژانویه) نشستی را در خصوص شکایت عربستان از جمهوری اسلامی ایران برگزار و در این خصوص تصمیم‌گیری کند. پیش‌تر نبیل العربی، دبیرکل این اتحادیه، تجاوز به سفارت عربستان در ایران را محکوم کرده بود.
عادل الجبیر، وزیرخارجه عربستان سعودی نیز روز دوشنبه در یک نشست خبری گفت که دولتش تصمیم گرفته تا تمامی شهروندان این کشور را از سفر به ایران منع کند. وی با این وجود اعلام کرد که قطع روابط با ایران، شامل سفر حج شهروندان ایرانی نمی‌شود و این سفرها می‌تواند ادامه پیدا کند.
در خبری مرتبط، سازمان لیگ فوتبال عربستان از کنفدراسیون فوتبال آسیا خواسته تا با قرعه‌کشی دوباره‌ی مسابقات لیگ قهرمانان این قاره، از تقابل تیم‌های باشگاهی این کشور و ایران جلوگیری کند. بر اساس قرعه‌کشی کنونی این مسابقات، تیم‌های الهلال و النصر عربستان به ترتیب با تیم‌های تراکتورسازی تبریز و ذوب‌آهن اصفهان هم‌گروه شده‌اند و تیم‌های سپاهان و نفت نیز به احتمال زیاد به ترتیب در گروه الاتحاد و الاهلی قرار خواهند گرفت. مدیران باشگاه‌های عربستانی اعلام کرده‌اند به منظور حفظ امنیت بازیکنان خود، حاضر نیستند به ایران سفر کنند و خواهان برگزاری بازی‌‌های‌شان با تیم‌های ایرانی در زمینی بی‌طرف شده‌اند.