شلیک به هواپیما؛ “اپراتور آتش به اختیار عمل کرد”
مجتبی ذوالنور، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس پس از نشست با نمایندگان ستادکل نیروهای مسلح، سازمان هوافضای سپاه ومقامات هواپیمایی خرابکاری سایبری در انهدام هواپیمای اوکراینی را منتفی دانست و خودسری اپراتور را برجسته کرد.
مجتبی ذوالنور، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس میگوید خطای انسانی عامل سرنگونی پرواز تهران کییف بوده و قطع بودن ارتباط اپراتور با مرکز کنترل نیز ثابت نشده است.
در جلسه یکشنبه ۲۹ دی این کمیسیون، رئیس کمیته ویژه بررسی ستاد کل نیروهای مسلح، نماینده سازمان هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، جانشین فرمانده کل ارتش، رئیس هواپیمای کشوری و مدیر فرودگاه بین المللی امام حاضر بودهاند. ذوالنور تاکید کرده که گمانهزنیهایی چون جنگ الکترونیک و خرابکاری سایبری منتفی هستند.
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس گفته اپراتور نباید به صورت خودسر و آتش به اختیار عمل میکرده و قطع بودن ارتباط اپراتور و سامانه با شبکه کنترل آتش نیز هنوز اثبات نشده است: «…ما در حالت آتش محدود قرار داشتیم. به این معنا که به سامانه پدافندی هنوز دستور شلیک و هدف اعلام نشده بود و حتی اگر فرض کنیم که ارتباط سامانه پدافندی و اپراتور با مرکز کنترل قطع شده باشد، باز هم نباید به صورت خودسر و آتش به اختیار عمل شود. اپراتور چنین خطایی را مرتکب شده و به تشخیص خودش چنین تصمیمی گرفته و اقدام کرده است.»
مجتبی ذوالنور افزوده که بحث حرکت موشک کروز نیز اعتبارسنجی نشده بوده و سامانهها اطلاعات موثقی در این زمینه نداشتهاند: «اینکه به سامانهها اعلام شود که دقیقاً مسیر کروز کجاست و به سمت کدام هدف میرود و کدام سامانه ماموریت برخورد با آن را دارد، چنین اتفاقی نیفتاده بود.»
او از برخورد با کسانی خبر داده که در این راستا کوتاهی و قصور کردهاند و همزمان در توجیه لاپوشانی سه روزه ستاد کل گفته است: «نیروهای مسلح در یک بازه زمانی کوتاه ۴۸ ساعته باید تمام این گمانهزنیها و سوالات و ابهامات را مورد بحث و بررسی قرار میدادند… کسانی که انتقاد میکنند حقایق به مردم گفته نشده، روند تخصصی موضوع و زمانبر بودن آن را متوجه نیستند یا تحت تاثیر جو موجود این مطالب را طرح میکنند.»
امیرعلی حاجیزاده، فرمانده هوافضای سپاه پاسداران اما اذعان کرده که از همان ابتدا از شلیک موشک به هواپیمای مسافربری مطلع شد و در زمان دریافت خبر آرزوی مرگ کرد.
عدم اطلاعرسانی و پنهانکاری در مورد این فاجعه، این احتمال را مطرح کرد که سپاه در حال ارزیابیهای سناریوهای مختلف؛ امکان انکار، خطای انسانی یا بحث “هک و نفوذ” بود تا هزینه ماوقع را کاهش دهد.
سپاه هنوز هم برای این پرسش که پایگاه خاتمالانبیاء چرا از برنامه ترافیک خطوط هوایی کشور مطلع نبوده، پاسخ نداده است.
خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، مدعی شده که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، تا بامداد جمعه از خبر اصابت موشک به هواپیمای مسافربری بیاطلاع بوده است. منتقدان جمهوری اسلامی و بسیاری از ناظران و تحلیلگران، با توجه به اینکه خامنهای همزمان رئیس کل قوا هم هست، این ادعا را باورپذیر نمیدانند.
در جریان انهدام هواپیمای مسافربری خطوط هوایی اوکراین توسط موشک سپاه پاسداران در بامداد چهارشنبه ۱۸ دی، تمامی ۱۷۶ سرنشین این هواپیما کشته شدند. دستکم ۱۳۹ نفر از مسافران هواپیما ایرانی بودند.
منبع: DW
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar