هشدار به ۷ کشور برای حفاظت از روزنامهنگاران ایرانی در خارج
گزارشگران بدون مرز از هفت کشور غربی خواستهاند از روزنامهنگاران ایرانی در مقابل فشار و تهدید جمهوری اسلامی حفاظت کنند. این سازمان یادآور شده که مسئولیت حفاظت از روزنامهنگاران ساکن این کشورها با آنها است.
گزارشگران بدون مرز (RSF) در نامه سرگشادهای خطاب به سران آمریکا و شش کشور اروپایی هشدار دادند: «جمهوری اسلامی با تهدید روزنامهنگاران و رسانهها در خارج از کشور آزادی بنیادین اطلاع رسانی را تهدید میکند.»
سازمان جهانی دفاع از آزادی رسانهها به کشورهای فرانسه، انگستان، آلمان، جمهوری چک، هلند، سوئد و ایالات متحده امریکا که میزبان رسانههای مستقل و یا بخش فارسی شبکههای جهانی هستند هشدار داد که مسئولیت حفاظت از روزنامهنگاران ایرانی در درون مرزهای این کشورها “با شما و برخاسته از پایبندیهای شما به موازین حقوق جهانی” است.
در این نامه آمده است: «در حالی که رسانهها در داخل کشور زیر فشارهای بی چون و چرای رژیم قرار دارند و توان پوشش مهمترین رویدادهای کشور و از این میان اعتراضهای گسترده مردمی را ندارند، از روزهای نخست اعتراضهای آبانماه سال ۱۳۹۸، تهدید علیه روزنامهنگاران بخشهای فارسی شبکههای جهانی به مانند رادیو فردا، بیبیسی، صدای امریکا، رادیو صدای آلمان [دویچهوله]، رادیو بینالمللی فرانسه، رادیو زمانه و شبکههای تلویزیونی خصوصی ایران اینترنشنال و من و تو، روزنامههای آنلاین کیهان لندن، و ایران وایر و… در واکنش به پوشش جهانی این رویدادها افزایش چشمگیر داشته است و همچنان ادامه دارد.»
در پی سرکوب خونین حرکتهای اعتراضی در آبان ماه امسال و انتشار وسیع خبر و گزارشهای این رویدادها در فضای مجازی و رسانههای برونمرزی وزارت اطلاعات ایران نهم آذر در بیانیهای فعالیت شبکه ماهوارهای ایران اینترنشنال و همکاران آن را “مصداق همکاری با دشمنان جمهوری اسلامی در اقدامات تروریستی” عنوان کرد و نوشت که بر همین اساس “حکم ممنوع المعاملگی و توقیف کلیه اموال کارکنان و مرتبطین آن در داخل کشور” توسط قوهی قضائیه صادر شده است.
مرداد ماه سال ۹۶ نیز مدیر سرویس جهانی بیبیسی، فرنچسکا آنسوُرث با انتشار اطلاعیهای فاش کرد که جمهوری اسلامی ۱۵۲ نفر از کارکنان و همکاران آن زمان و پیشین بخش فارسی این رسانه را “ممنوع المعامله” کرده است.
گزارشگران بدون مرز با اشاره به این دو نمونه نوشتهاند جمهوری اسلامی ایران میخواهد آخرین سرچشمههای اطلاعرسانی آزاد و مستقل را که بسیاری از ایرانیان از آن بهرهمیگیرند، بخشکاند.
تهدید و ارعاب روزنامهنگاران و بستگان آنها
این سازمان حامی آزادی رسانهها در نامه به سران هفت کشور غربی نوشتهاند: «بسیاری از روزنامهنگاران این رسانهها به اشکال گوناگون تهدید میشوند. تهدید مستقیم، حملات سایبری، توهین و هراسافکنی بر روی شبکههای اجتماعی و حتا تهدید به “ربوده شدن در خیابانهای لندن و انتقال به ایران” شدهاند. مقامات ایرانی همچنین خانوادههای این روزنامهنگاران در ایران را با احضار و بازجویی از سوی نهادهای امنیتی آزار میدهند و زیر فشار میگذارند. و سپس با ارسال ایمیل و یا در شبکههای اجتماعی این فشارها را به روزنامهنگاران منتقل میکنند.»
گزارشگران بدون مرز در ادامه با ذکر نمونههای مشخصی از روزنامهنگاران ایرانی ساکن خارج که خود و اعضای خانوادهشان با فشار و تهدید و ارعاب روبرو بودهاند خاطر نشان میکند که این سازمان تا کنون بیش از ۲۰۰ مورد تهدید و آزار روزنامهنگاران ایرانی در خارج، از جمله ۵۰ مورد تهدید به مرگ آنها را ثبت کرده است.
RSF از شش کشور اروپایی و آمریکا خواسته “اقدامهای خطرناک” جمهوری اسلامی علیه آزادی رسانهرا “به فوریت” محکوم کرده و ضمن حمایت از آزادی بینادین اطلاعرسانی “امنیت جسمی و روحی روزنامهنگاران” را تامین کنند.
گزارشگران بدون مرز در پایان از روزنامهنگاران خواستهاند که هر مورد تهدید توسط ماموران جمهوری اسلامی را برای فراهم کردن زمینه پیگرد قضائی به مسئولان و نهادهای قضائی محل اقامت خود گزارش کنند و همچنین از صاحبان و مدیران رسانهها میخواهد “با وجود فشارها و بدون ملاحظات دیگر” از شکایت همکاران خود حمایت کنند.
جمهوری اسلامی از سالیان پیش یکی از کشورهای پیشتاز جهان در زمینه سرکوب آزادی رسانهها و تعقیب و آزار روزنامهنگاران و اهل رسانه به شمار میرود. ایران در ردهبندی جهانی آزادی رسانههای سال ۲۰۱۹ گزارشگران بدون مرز از میان ١٨٠ کشور جهان در رده ۱۷۰ قرار دارد.
منبع: DW
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar