تنش در مجلس؛ پسلرزههای درز سخنان ظریف
دفاع جواد کریمی قدوسی از انتشار سخنان "محرمانه" ظریف درباره برجام مجلس را به تنش کشاند. سخنگوی هیأت رئیسه مجلس در اعتراض گفت، ظریف به "اشتباه" اعتراف نکرده بلکه گفته در میان سه استراتژی، انتخاب ارجح را انجام نداده است.
جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در روز یکشنبه ۵ دی (۲۵ دسامبر) در پی دفاع جواد کریمی قدوسی، نماینده مشهد از انتشار مذاکرات محرمانه جلسه کمیسیون امنیت ملی متشنج شد.
اقدام کریمی قدوسی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در انتشار سخنان وزیر خارجه ایران در مورد برجام انتقادهای بسیاری در پی داشته است. او گفته بود که محمدجواد ظریف در این مذاکرات به "اشتباه" خود در مورد برجام اعتراف کرده است.
قدوسی در جلسه روز یکشنبه متن مکتوب مذاکرات کمیسیون امنیت ملی را به خبرنگاران پارلمانی داد و گفت که این متن امضای ۱۳ نماینده را پای خود دارد. در این متن ظریف اشارهای دارد به این که این سخنان را برای اعضای کمیسیون مطرح میکند و نه بیرون.
کریمی قدوسی در ادامه سخنان خود گفت: «ماده ۷۷ آییننامه داخلی مجلس اشاره میکند که نمایندگان بر اساس اصول ۸۴ و ۸۶ در اظهار نظر درباره همه مسائل کشور مصونیت دارند.»
او این انتقاد را که اقدام به انتشار مطالب "محرمانه" کرده رد کرد و گفت، این مطالب نه تنها محرمانه نیست بلکه انتشار آنها "باعث تقویت انسجام ملی" میشود.
بر پایه متنی که او منتشر کرده است ظریف در این مذاکرات گفته است: «بر اساس توافقی که با آقای کری کردم، من الان عرض میکنم، بیرون نمیگویم اما خدمت شما میگویم. من اشتباه کردم، بر اساس توافقی که کردیم، ما استراتژی خودمان را کنار گذاشتیم و بر مبنای آن توافق آمدیم آن را اعلام کردیم که تبدیل شد به موضع جمهوری اسلامی.»
ظریف سپس به صراحت میگوید، میپذیرد که "اشتباه" کرده و نباید "بر اساس حرف" جان کری، وزیر خارجه آمریکا عمل میکرده بلکه باید "بر اساس همان استراتژی که تعیین" شده بود عمل میکرد. او با اشاره به تمدید تحریمها میگوید: «باید کنگره را حذف میکردیم، در هشت سال اول بر اساس آن عمل می کردیم.»
بیشتر بخوانید: اعتراف ظریف به "اشتباه در برجام" تکذیب شد
در میان تنش حاصله بعد از سخنان کریمی قدوسی بهروز نعمتی، سخنگوی هیأت رئيسه مجلس به اعتراض برآمد و به جلسهای که برای بازبینی مذاکرات امنیت ملی با وزیر خارجه در تالار آیینه برگزار شده بود اشاره کرد.
بهروز نعمتی گفت: «آقای ظریف درباره یکی از موضوعات گفتند که ما سه استراتژی داشتیم که اگر استراتژی شماره یک را انجام میدادیم بهتر بود. من در این زمینه اشتباه کردم. نه اینکه روی کل موضوع برجام اشتباه کرده باشد.»
وی گفت: «در همان جلسه اعلام میشود که یک، موضوع خصوصی است، دو، به کرات آقای ظریف میگویند محرمانه است و سوم میگویند غیر قابل انتشار است و ما میخواهیم برداروارانه موضوعی را مطرح کنیم.»
همچنین علی لاریجانی، رئیس مجلس نیز درباره اظهارات منتسب به وزیر خارجه و اظهارات نماینده مشهد گفت: «وزیر امور خارجه در مورد یک موضوع خاص اظهار نظر کردند و نه در مورد کلیت برجام.»
پیش از این علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز از اقدام جواد کریمی قدوسی انتقاد کرده و گفته بود: «طبق توافقی که در آییننامه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تصریح شده، همه مطالب مربوط به جلسات این کمیسیون توسط سخنگوی کمیسیون اعلام میشود.»
بیشتر بخوانید: بروجردی: سخنان ظریف درباره برجام نباید درز میکرد
نامه قدوسی به ظریف
اما کریمی قدوسی از جمله در نامهای که به محمدجواد ظریف نوشته تأکید دارد اقدام درستی کرده است. او در این نامه که پنجم دی از جمله در خبرآنلاین منتشر شده اشاره میکند که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی گفته است: «در مذاکره مطلب محرمانه نداریم.» اما به گفته او، ظریف و حسن روحانی، رئیسجمهور ایران "اصل را بر عدم ارائه اطلاعات به نمایندگان و مردم قرار" داده و گفتهاند: «همه چیز محرمانه است.»
او با اشاره به این که ظریف با "شجاعانه به اشتباه" خود اعتراف کرده، از طرف خود و "بسیاری از دلسوزان انقلاب" از اقدام او تشکر میکند. کریمی قدوسی در ادامه گوشزد میکند: «اگر به این تأکید و توجه دادن رهبر انقلاب که باید توافقی داشته باشند که آمریکا نتواند آن را نقض کند دقت میشد باید با هیأت حاکمه آمریکا یعنی دولت و کنگره آمریکا این توافق صورت میگرفت.»
قدوسی میگوید، ظریف در مذاکرات یادشده تأکید کرده که علل نقض برجام از سوی آمریکا از جمله اعتماد به جان کری و عدم اصرار بر گنجاندن عدم تمدید قانون ایسا در متن برجام است.
دو مجلس نمایندگان و سنای آمریکا تمدید ده ساله قانون تحریمهای ایران (ISA) را چندی پیش تصویب کردند.این مصوبه اینک به قانون بدل شده است.
این قانون در سال ۱۹۶۶ با هدف تحریم بخش انرژی و صنعت نفت ایران به تصویب مجلس سنای آمریکا رسید. در صورت عدم تمدید این قانون اعتبار آن تا پایان دسامبر سال جاری به سر میرسید.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar