tisdag 28 juli 2015

موگرینی: اجرای توافق هسته‌ای، باعث گسترش روابط ایران و غرب می‌شود

موگرینی: اجرای توافق هسته‌ای، باعث گسترش روابط ایران و غرب می‌شود

  • 5 ساعت پیش
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در نشست خبری با محمد جواد ظریف گفت اجرای توافق هسته‌ای، زمینه مساعدی را برای گسترش همکاری ایران و غرب فراهم می‌آورد.
وزیر امور خارجه ایران نیز از موافقت کشورش برای گفتگو با اتحادیه اروپا در مورد حقوق بشر خبر داد.
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا امروز همزمان با سفر به تهران، در مقاله‌ای نسبت به نتایج مثبت توافق هسته‌ای اخیر با ایران ابراز امیدواری کرد.
روز سه‌شنبه، ٦ مرداد (٢٨ ژوئیه)، فدریکا موگرینی، نماینده عالی اتحادیه اروپا در امور خارجه و سیاست امنیتی، برای ملاقات با مقامات جمهوری اسلامی وارد تهران شد و با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران دیدار کرد.
خانم موگرینی و آقای ظریف در یک مصاحبه خبری مشترک در تهران شرکت کردند. آقای ظریف در این نشست خبری گفت که جمهوری اسلامی و اتحادیه اروپا موافقت کرده‌اند به گفتگو پیرامون موضوعات گوناگون از جمله همکاری در بخش انرژی، حقوق بشر، مقابله با تروریسم و مسایل منطقه‌ای ادامه دهند. وی گفت که ایران و اتحادیه اروپا روابط وسیعی داشته اند و با پشت سرگذاشتن بحران هسته ای، انتظار دارند این روابط گسترش یابد.
موگرینی و ظریف درباره نحوه اجرای توافق و آثار آن بر روابط دو جانبه و نقش ایران در منطقه گفتگو کردند
وزیر خارجه جمهوری اسلامی گفت که با خانم موگرینی درباره اجرای برجام و همچنین آینده روابط ایران و اتحادیه اروپا بحث های خوبی داشته و افزود: "در این دیدار درباره اقداماتی که باید از روز جمع بندی توافق در وین آغاز می شد بحث کردیم و اقدامات لازم در روز اجرای توافق که شصت تا هفتاد، هشتاد روز آینده باید انجام شود و نیز مباحثی که باید از طرف ما یا از طرف اعضای اتحادیه اروپا شروع شود مورد بررسی قرار گرفت."
وی گفت که "تصمیم گیری‌های اولیه و لازم با تصویب جمع‌بندی اتحادیه در حمایت از برجام شکل گرفت و امیدواریم با همین روش ، اقدامات دو طرف و همکاری ما با آژانس انرژی اتمی و نیز حل و فصل مسائل باقیمانده میان ما و اتحادیه اروپا و آمریکا با هدف آماده سازی به منظور لغو تحریم‌ها جنبه اجرایی بگیرد و توافقات انجام شود."
آقای ظریف گفت که ایران به تعهدات خود پایبند خواهد بود اما افزود که "مردم ایران از گرایش و سیاست‌های برخی کشورهای غربی نگرانی دارند و ضرورت دارد با اجرای جدی و منطبق با توافق برنامه جامع اقدام مشترک کشورهای غربی به ویژه امریکا تلاش کنند بی‌اعتمادی مردم ایران به سیاست‌های خودشان را جبران کنند."
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز گفت که اجرای توافق هسته‌ای ایران و قدرت‌های بزرگ جهانی "به اراده سیاسی همه طرف‌ها" نیاز دارد و افزود که اجرای این توافق زمینه مساعدی را برای گسترش همکاری ایران و غرب و همچنین ایفای نقش ایران در منطقه فراهم می‌آورد.
خانم موگرینی اظهار داشت مقامات ایرانی دارای اراده سیاسی برای گشودن فصلی جدید در روابط با همسایگان هستند و افزود: "تعهد من هم این است که این پیام را به منطقه خلیج فارس و خاورمیانه و همین طور به جامعه بین المللی بدهم که این توافق، توافقی است که می‌تواند امنیت منطقه را بهبود ببخشد زیرا توافقی محکم و خوب است."
این نخستین دیدار خانم موگرینی از ایران است که در پی توافق هسته‌ای بین جمهوری اسلامی و کشورهای عضو گروه ١+٥ صورت می‌گیرد
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مقاله‌ای که همزمان با سفر به ایران در روزنامه گاردین، چاپ لندن منتشر کرده، یادآور شده است که توافق هسته‌ای اخیر "پس از چند دهه تنش و بی‌اعتمادی، دوازده سال بیم و امید و بیست و دو ماه مذاکره فشرده" به دست آمده و پرسیده است "آیا این توافق برگ جدیدی را در روابط ایران با جهان خواهد گشود؟"
وی گفته است که ناظران در این زمینه نظرات متفاوتی دارند و در حالیکه برخی نسبت به چنین تحولی ابراز امیدواری می‌کنند، سایرین آن را با دیده تردید می‌نگرند.
خانم موگرینی در عین حال افزوده است که برای بروز تغییر، به گذشت زمان نیاز است و شادمانی جوانان ایرانی از توافق هسته‌ای را نشانه‌ای از امید آنان به آینده‌ای بهتر در سایه تحول در روابط ایران و جامعه جهانی دانسته است.
خانم موگرینی همچنین از نگرانی برخی از کشورهای منطقه و جهان نسبت به عواقب توافق هسته‌ای سخن گفته و تاکید ورزیده است: "اگر مذاکرات چنین طولانی و دشوار بود، دقیقا به خاطر این بوده است که خواستار یک توافق محکم بودیم و به چنین توافقی نیاز داشتیم، یعنی توافقی که با گذشت زمان از محک آزمایش در همه جا سربلند بیرون بیاید."
موگرینی قبل از سفر به ایران با مقامات سعودی دیدار و گفتگو کرده است
وی گفته است که هدف از مذاکره با ایران، رفع نگرانی در مورد برنامه هسته‌ای ایران و توافق بر سر تضمینی بلند مدت و قابل راستی آزمایی در مورد ماهیت منحصرا غیرنظامی این برنامه بوده و ایران نیز متعهد شده است که، ضمن شناسایی حق آن کشور در برخورداری از برنامه اتمی غیرنظامی، تحت هیچ شرایطی در صدد دستیابی به بمب اتمی برنیاید.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا یکی دیگر از نتایج توافق اخیر را زمینه‌سازی مشارکت دادن ایران در حل و فصل بحران‌های منطقه خاورمیانه معرفی کرده و گفته است که در حالیکه منطقه در چنگال آشوب و حتی جنگ فرقه‌ای است "همکاری بین ایران و همسایگان و جامعه جهانی می‌تواند امکانات بی‌سابقه‌ای را برای پیشبرد صلح در منطقه ایجاد کند، روندی که می‌تواند از سوریه، یمن و عراق آغاز شود."
خانم موگرینی قبل از سفر به تهران در ریاض با مقامات سعودی دیدار کرد. احتمالا او در گفتگوهای ریاض کوشیده است به مقامات سعودی در مورد اجرای دقیق توافق هسته‌ای از سوی ایران به آنان اطمینان خاطر دهد.
روابط بین حکومت روحانیون شیعه در ایران و خاندان سلطنتی وهابی در عربستان از زمان انقلاب سال ١٣٥٧ و استقرار جمهوری اسلامی غالبا سرد و گاه تنش‌آلود بوده و این روابط در چند سال اخیر بر سر اختلاف نظر دو کشور بر جنگ داخلی سوریه، وضعیت عراق و اوضاع بحرین تیره‌تر شده است.
برخی ناظران جبهه‌گیری متعارض ایران و سعودی در قبال مسایلی مانند جنگ داخلی سوریه، بحران یمن، ناآرامی در بحرین و شرایط سیاسی عراق را که عمدتا حکومت‌ها و گروه‌های وابسته به فرقه‌های مختلف را در برابر یکدیگر قرار داده، نگران کننده تلقی کرده‌اند. آنان در مورد خطر بالقوه بروز درگیری‌های منطقه‌ای بر مبنای تعلقات فرقه‌ای هشدار داده و آن را عامل بی‌ثباتی گسترده و طولانی مدت با تبعات غیرقابل پیش‌بینی دانسته‌اند.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar