'طالبان و داعش خلاء اطلاعرسانی در افغانستان را گسترش میدهند'
- 2 ساعت پیش
سازمان گزارشگران بدون مرز از افزایش تهدیدها علیه خبرنگاران و رسانهها در افغانستان ابراز نگرانی کرده و گفته است که حملات و تهدیدهای طالبان و گروه موسوم به دولت اسلامی، سبب شده تا در چندین ولایت این کشور "خلاء اطلاعرسانی" به وجود آید.
در خبرنامه این سازمان که روز سهشنبه ۷ جولای (ژوئیه) منتشر شده، به صورت مشخص به ولایتهای شمالی و شرقی افغانستان از جمله بدخشان، ننگرهار، بغلان و نورستان اشاره شده و آمده است که با شدت گرفتن حملات گروههای مخالف دولت، دسترسی به اطلاعات در این ولایتها از حالت "محدود" به "غیرممکن" تغییر کرده است.
گروههای مسلح مخالف دولت افغانستان در هفتههای اخیر در این ولایات دست به عملیات گستردهای علیه مواضع دولتی زدند و توانستند کنترل سه ولسوالی در بدخشان و قندوز را به طور موقت در اختیار بگیرند.
گزارشگران بدون مرز گفته است با آنکه کشورهایی مانند آمریکا، ایران، نروژ و قطر در حال "عادیسازی" روابط خود با طالبان هستند و شماری از چهرههای سیاسی با نمایندگان این گروه مذاکره میکنند، اما طالبان بر شدت حملات خود بر غیر نظامیان افزودهاند و به صورت علنی آزادی اطلاعرسانی را در افغانستان تهدید میکنند.
در این خبرنامه همچنین به چند مورد حمله مسلحانه به دفتر رسانهها در ولایتهای مختلف اشاره و گفته شده که در برخی از ولایتهایی که جنگ در آنجا شدت بیشتری داشته، شماری از خبرنگاران مجبور به ترک کار خود شدهاند.
یکی از خبرنگاران ولایت ننگرهار که به شرط افشا نشدن هویتش با سازمان گزارشگران بدون مرز صحبت کرده، گفته است که شورشیان تقریبا هر روز حملاتی را در این ولایت انجام میدهند اما خبرنگاران نمیتوانند این حملات را پوشش بدهند.
او ادعا کرده که نیروهای امنیتی افغانستان به خبرنگاران گفتهاند که نمیتوانند امنیت شان را تامین کنند.
ولایت جنوب شرقی ننگرهار در چهارده سال گذشته از ولایتهای ناامن افغانستان به شمار رفته و در ماههای اخیر گزارشهایی نیز از حضور نیروهای وفادار به داعش در این ولایت منتشر شده است.
گزارشگران بدون مرز گفته است که بر اساس اطلاعاتی که به دست آوردهاند، در حال حاضر ۶ ولسوالی از ۲۲ ولسوالی ننگرهار در کنترل افراد مسلحی است که خود را وابسته به گروه موسوم به دولت اسلامی میخوانند.
در خبرنامه گزارشگران بدون مرز به چالشهای کار در رسانهها برای زنان در این ولایتها نیز اشاره شده و آمده است که آنها گاهی نمیتوانند حتی از خانه بیرون بروند.
این خبرنامه از انگیزه شینواری نام برده که روز ۱۰ فبروری (فوریه) در اثر انفجار بمب کارگذاری شده در خودروی شخصیاش کشته شد.
خانم شینواری خبرنگار آزاد بود که به گفته گزارشگران بدون مرز بارها به دلیل تشویق زنان، بخصوص زنان خبرنگار، برای دفاع از حقوقشان و انتقاد علنی از پاکستان به دلیل حمایت از گروه طالبان، تهدید شده بود.
این سازمان همچنین گفته که طالبان و دیگر گروههای مسلح تنها کسانی نیستند که رسانهها را هدف قرار میدهند، بلکه "جنگسالاران و سیاستمداران محلی و همچنین نیروهای دولتی در ایجاد فضای ترس در میان خبرنگاران، بویژه در هنگام عملیات نظامی نقش دارند."
گزارشگران بدون مرز از مقامهای افغانستان خواسته است تا هرچه در توان دارند برای حفاظت از خبرنگاران و آزادی بیان در افغانستان انجام دهند.
در همین حال ظفر هاشمی، معاون سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان به خبرنگاران بدون مرز گفته که محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری و دولت افغانستان متعهد به تضمین آزادی بیان و آزادی اطلاعات در این کشور هستند."
او گفته که "افغانستان در حال جنگ است، آن هم یک جنگ تحمیلی و دشمنان تلاش میکنند به دستاوردهای این کشور در سیزده سال گذشته حمله کنند، از جمله آزادی اطلاعات."
افغانستان در تازهترین ردهبندی سازمان گزارشگران بدون مرز رتبه ۱۲۲ را در آزادی رسانهها دارد.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar