Video Player
تقاطع: زمان کوتاهی پس از اعلام تمدید یک هفته‌ای مذاکرات هسته‌ای ایران، باراک اوباما، رییس جمهوری امریکا در جمع خبرنگاران گفت که اگر طرف ایرانی با چارچوب به دست آمده در مذاکرات لوزان در فروردین‌ماه امسال موافقت نکند، او در ترک میز مذاکره، درنگ نخواهد کرد.
آقای اوباما روز سه‌شنبه (۳۰ ژوئن-۹ تیر) در جریان یک کنفرانس خبری با دیلما روسف، همتای برزیلی‌اش، تصریح کرد که «هنوز مذاکرات سختی باید انجام بگیرد اما در نهایت همه چیز به این بستگی دارد که ایرانی‌ها شرایطی را که پیش از این از سوی جامعه‌ی جهانی‌ برای‌شان تعیین شده، بپذیرند».
او با تاکید بر این‌که توافق احتمالی بر اساس “اعتماد” صورت نخواهد گرفت، افزود که آن‌چه امریکا از ایران می‌خواهد، فراتر از یک اعلامیه و یا چند بازرسی گذرا و مقطعی است.
رییس جمهوری امریکا در ادامه خاطرنشان کرد که اگر توافق لوزان به صورت موثر و مدون به اجرا در بیاید، او به هدفش که جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هسته‌ای است، خواهد رسید.
وی با اشاره به این‌که ایران از بخش‌هایی از تعهداتی که در لوزان پذیرفته بود، عقب‌‌گرد کرده است، گفت: «اگر ما نتوانیم با اطمینان بگوییم و تایید کنیم که مسیر دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای، بسته شده است، اگر رژیم‌ بازرسی‌ها و راستی‌آزمایی‌ها ناکافی باشد، آنگاه توافقی در کار نخواهد بود و ما این موضوع را خیلی شفاف به طرف ایرانی گفته‌ایم.»
تازه‌ترین اظهارات آقای اوباما درباره‌ی مذاکرات هسته‌ای با ایران در حالی صورت می‌گیرد که با سر رسیدن مهلت تعیین‌شده‌ی ۳۰ ژوئن (۹ تیر) برای رسیدن به یک توافق جامع، طرفین تصمیم گرفتند که این ضرب‌الاجل را تا روز ۷ ژوئن (۱۶ تیر) تمدید کنند.
در همین ارتباط، وزارت خزانه‌داری امریکا نیز ساعاتی قبل اعلام کرد که مفاد “برنامه‌ی اقدام مشترک”، موسوم به “توافق ژنو”، برای هفت روز دیگر تمدید شده است.
بر اساس توافق موقتی که در آذرماه ۱۳۹۲ میان جمهوری اسلامی و شش قدرت جهانی صورت گرفت و تا کنون برای سه دوره‌ی شش ماهه تمدید شده، دولت ایران در قبال توقف غنی‌سازی بالا‌تر از ۵ درصد و رقیق کردن تمامی‌ ذخایر اورانیوم غنی‌شده خود را به زیر ۵ درصد، از برخی تسهیل‌ها در زمینه‌ی فروش نفت و محصولات پتروشیمی برخوردار شد. هم‌چنین بخشی از درآمدهای فروش نفت که در بانک‌های خارجی مسدود شده، در قالب قسط‌های ماهیانه به دولت ایران پرداخت شد.
هم‌چنین در دوره‌ی اجرای این توافق، امریکا و متحدانش متعهد شدند که تحریم‌های جدیدی را علیه برنامه‌ی هسته‌ی ایران اجرا نکنند.