torsdag 2 juli 2015

"نصف جهان" به بیماری مرگباری دچار است

"نصف جهان" به بیماری مرگباری دچار است

به گفته رسانه‌های ایران شهر اصفهان پس از تهران دومین شهر آلوده ایران است. کم‌آبی که به آلودگی افزوده شده، محیط زیست اصفهان را با بحرانی نگران‌کننده روبرو کرده است.
اصفهان، زاده و پرورده‌ی زاینده‌رود
اصفهان، فرزند زاینده‌رود
از اصفهان در طول تاریخ همواره به عنوان شهری سرسبز و باصفا یاد شده است. اما امروزه با خشکسالی‌های پیاپی و ته کشیدن آب دو سرچشمه اصلی آبادانی اصفهان، یعنی زاینده‌رود و تالاب گاوخونی، از طراوت و رونق پیشین در این شهر نشان زیادی نمانده است.
رسانه "شهروند" چاپ ایران، در مطلبی زیر عنوان "اصفهان در خطر است" گوشه‌هایی از مصیبتی را که در انتظار اصفهان نشسته، بررسی و تشریح کرده است.
مدیریت غلط، علت اصلی بحران آب
به نوشته "شهروند" تمام بررسی‌ها و پژوهش‌های علمی در سال‌های گذشته نشان می‌دهند که علت اصلی این بحران مدیریت غلط بوده است.
بخشی از آب زاینده‌رود به استان چهارمحال‌وبختیاری می‌رود و برای آبیاری محصولاتی مصرف می‌شود که به گفته "شهروند" هیچ توجیه اقتصادی ندارد و تنها باعث تلف شدن منابع آبی زاینده‌رود می‌شود.
افزون بر کشت بی‌رویه، مزارع پرورش ماهی و کارخانه‌های آب معدنی نیز بخشی از آب زاینده‌رود را به خود می‌کشند. بسیاری از کارخانه‌های آب معدنی در کنار چشمه‌هایی احداث شده‌اند که از منابع تأمین آب زاینده‌رود هستند.
به گفته "شهروند" آب پرارزش زاینده‌رود به مصرف آبیاری محصولاتی می‌رسد که با نیازها و مقتضیات آبی این استان ناهمخوان هستند.
بنا به گزارش، در مسیر ۵۰ کیلومتری زاینده‌رود به استان چهارمحال‌وبختیاری، چاه‌های غیرمجاز بسیاری احداث شده که به نوبه خود آب رودخانه را می‌مکند.
«زاینده‌رود نه ‌تنها اصفهان و چهارمحال‌وبختیاری را سیراب می‌کند که اخیرا به استان یزد هم داده می‌شود... از سال ٨٢ تصمیم گرفته شد که بخشی از آب زاینده‌رود به یزد انتقال داده شود که البته چندین بار مورد اعتراض شدید اصفهانی‌ها نیز قرار گرفت.»
آب زاینده‌رود که ارزش بالایی دارد، باید بیشتر به مصارف شربی برسد "اما بخش عظیمش به صنایع اختصاص داده شد." با وجود کم‌آبی کنونی و نیاز مبرم مردم به آب شرب، بخش بزرگی از آب زاینده‌رود به حلقوم صنایعی مانند ذوب‌آهن و فولادمبارکه جاری می‌شود.
به علت مدیریت غلط امروز زاینده‌رود به خشک‌رودی بدل شده است
به علت مدیریت غلط امروز زاینده‌رود به خشک‌رودی بدل شده است
مصیبت در کمین ناژوان
ناژوان در غرب اصفهان از مناطق سرسبز حومه این شهر است در کرانه رودخانه زاینده‌رود. ناژوان به معنای جایگاه درختان ناژ و صنوبر است و برای آب و هوای اصفهان اهمیتی فراوان دارد.
تارنمای شهرداری اصفهان درباره ناژوان می‌نویسد: «ناژوان منطقه‌ای است نزديك به ۱۲۰۰ هكتار در منتهی‌اليه شمال غربی اصفهان كه توسط اراضی كشاورزی، باغ‌های دوسويه و رودخانه زاينده‌رود با توسعه شهری محصور شده است. اراضی محدوده ناژوان به‌دلیل دارا بودن پوشش سبز و عبور رودخانه از آن در مجموع اقلیم معتدل‌تری نسبت به اصفهان دارد.»
پارک بزرگ ناژوان با آب و هوای روح‌بخش همراه با چشم‌اندازهای زیبا، تفرجگاهی مناسب برای تفریح و ورزش شهروندان است.
«با توجه به وضعيت قرار گرفتن اين پارك در مسير بادهای غربی – جنوب غرب به شمال شرق و وضعيت قرار گرفتن اكثر صنايع آلاينده در غرب اصفهان، اين پارك به‌عنوان فيلتر طبيعی برای شهر اصفهان عمل می‌نمايد و بر همين اساس است كه اراضی ناژوان را به‌عنوان ريه شهر اصفهان می‌شناسند و هرگونه دخل و تصرف و تغيير در ساختار طبيعی اين پارك موجب تشديد وضعيت بحرانی آلودگی شهر اصفهان می‌شود و وضعيت خطرناكی برای كلانشهر اصفهان به وجود خواهد آورد.»
بنا به گزارش "شهروند" دو آفت دست در دست هم نابودی پارکی را هدف گرفته‌اند که "فیلتر طبیعی اصفهان" خوانده می‌شود: کارخانه‌هایی که دود سیاه خود را بی‌دریغ به سوی پارک روانه می‌کنند و سودجویانی که با تبر به جان درختان پارک افتاده‌اند.

DW.COM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar