torsdag 25 juni 2015

مشاوران پیشین اوباما: آمریکا به توافق اتمی جدی‌تر با ایران نیاز دارد

مشاوران پیشین اوباما: آمریکا به توافق اتمی جدی‌تر با ایران نیاز دارد

  • 25 ژوئن 2015 - 04 تیر 1394
اظهارات اخیر آیت‌الله خامنه‌ای در آستانه رسیدن به توافق اتمی با ایران با واکنش‌هایی در غرب مواجه شده است
در آستانه سفر جان کری وزیر خارجه آمریکا به وین برای حضور در مذاکرات اتمی با ایران، گروهی از مشاوران عالی‌رتبه در امور امنیت ملی آمریکا، هشدار می‌دهند که توافق اتمی احتمالی با ایران فاقد ضمانت‌های امنیتی لازم است.
این گروه از کارشناسان سیاست خارجی که در دولت‌های پیشین آمریکا مسئولیت‌های امنیتی بر عهده داشتند، از جمله پنج تن از افرادی که در دوره نخست ریاست جمهوری باراک اوباما کار کرده‌اند، روز چهار شنبه در نامه‌ای سرگشاده به دولت آمریکا هشدار دادند که توافق اتمی با ایران در معرض "رعایت نکردن همان استانداردهایی که خود دولت برای رسیدن به یک توافق خوب تعیین کرده بود."
در نامه این گروه از مشاوران پیشین دولت آمریکا آمده است که برای رعایت این استانداردها، باید نقش بازرسی‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از تاسیسات هسته‌ای ایران پررنگ‌تر شود و شروطی برای رفع تحریم‌های ایران گذاشته شود.
انتشار این نامه با امضای ۱۸ مقام پیشین آمریکایی، از جمله دنیس راس مشاور سابق اوباما در امور ایران و خاورمیانه، در آستانه پیوستن جان کری به مذاکرات اتمی با ایران صورت گرفته است.
وزیر خارجه آمریکا قرار است روز جمعه به وین برود تا در مذاکرات شش قدرت جهانی با ایران حاضر باشد.
آقای راس درباره نوشتن این نامه سرگشاده به خبرگزاری رویترز گفته است: "مقام‌های ایران باید بدانند که اگر قصد فریب داشته باشند با آنها برخورد می‌کنیم و حتی جزای یک تخطی کوچک، سنگین خواهد بود."
null
جان کری روز جمعه برای پیوستن به مذاکرات اتمی با ایران راهی وین می‌شود
امضاکنندگان این بیانیه نوشته اند: "اغلب ما توافق اولیه‌ای قوی‌تر را با ایران ترجیح می‌دهیم. این توافق اولیه فعلی، مانع از قابلیت ایران برای دسترسی به سلاح اتمی نمی‌شود. هر چند که مواد لازم برای چنین دسترسی را ۱۰ تا ۱۵ سال کاهش می‌دهد."
این نامه همچنین به امضای دیوید پترایوس (رئیس پیشین سیا و فرمانده نیروهای آمریکایی در عراق)، رابرت آینهورن (عضو پیشین تیم آمریکا در مذاکرات با ایران)، و گری سیمور (مشاور پیشین اوباما در زمینه سیاست هسته‌ای و رئیس کنونی سازمان "متحد علیه ایران اتمی") رسیده است.
مذاکرات بین ایران و شش قدرت جهانی (آمریکا، بریتانیا، آلمان، روسیه، چین، و فرانسه) قرار است تا پایان ماه ژوئن (۹ تیرماه) ادامه یابد.
طرف‌های حاضر در این مذاکرات امیدوارند که گفتگوهای‌شان منجر به توافقی شود که بر اساس آن، تهران فعالیت‌های اتمی حساس خود را در قبال رفع تحریم‌ها محدود سازد.
خبرگزاری‌ها پیش‌بینی می‌کنند که ضرب الاجل رسیدن به توافق از روز ۹ تیرماه فراتر برود.

تاثیر در مذاکرات

اظهارات اخیر آیت الله علی خامنه ای رهبر ایران و خط قرمزهایی که برای رسیدن به توافق اتمی با غرب تعیین کرده، برخی تحلیلگران پرونده اتمی ایران را نسبت به چشم انداز رسیدن به توافق در وین، دچار تردید کرده است.
null
آقای خامنه‌ای خط قرمزهایی برای رسیدن به توافق جامع تعیین کرده که به گفته وزیر خارجه آمریکا در تعارض با تعهدات ایران در لوزان است
با این حال، جان کری وزیر خارجه آمریکا در آستانه سفر به وین گفت سخنان رهبر ایران تاثیری در روند مذاکرات ندارد و "برای مصرف داخلی در ایران" گفته شده است.
آقای کری روز چهارشنبه در واشنگتن گفت: "ممکن است ایرانی‌ها نخواهند وعده‌های خود در توافق لوزان را عملی کنند. در این صورت، توافق [جامعی] در کار نخواهد بود."
اشاره وزیر خارجه آمریکا درباره رئوس توافق اولیه‌ای بود که ایران و شش قدرت جهانی روز ۱۳ فروردین در لوزان سوئیس امضا کردند.
بنا به تفاهم‌نامه لوزان، طرف‌های مذاکره پذیرفتند که بخش‌های حساس برنامه اتمی ایران برای مدت زمانی طولانی محدود شود، بازرسی‌های آژانس از تاسیسات اتمی ایران افزایش یابد، و تحریم‌های ایران پس از دریافت گزارش‌های کارشناسی آژانس به تدریج برداشته شوند.
آقای خامنه‌ای روز سه شنبه در تهران با قدردانی از عملکرد تیم ایران در مذاکرات اتمی گفت: ایران محدودیت‌های بلند مدت را نمی‌پذیرد، لغو تحریم‌ها نباید منوط به گزارش آژانس باشد، و تحریم‌ها باید روز امضای توافق جامع لغو شوند.
رهبر ایران پیشتر در فروردین ماه ۱۳۹۴ درباره آنچه در لوزان به دست آمد گفت با آنچه که روی داده "نه موافقم، نه مخالف، چون هنوز اتفاقی نیفتاده است."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar